Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Concert
Warped Dreamer - 'Lomahongva' (RAT, 2016)

Opname: 17 januari 2015
Warped Dreamer, dinsdag 7 juni 2016, De Singer, Rijkevorsel

Warped Dreamer, het initiatief van drummer Teun Verbruggen, kwam reeds eerder voorbij in deze kolommen. Concerten in januari (Paradox, Tilburg) en november 2015 (JazzCase, Neerpelt) werden hier besproken. Inmiddels ligt er echter een album 'Lomahongva', met opnames uit die tour van januari 2015, maar dan opgenomen in Het Bos (Antwerpen) en is het kwartet bezig met een korte tour, waarin naast De Singer ook LantarenVenster en het Bimhuis worden aangedaan.

Met 'Lomahongva' ligt er een uitstekende mogelijkheid om het unieke geluid van dit viertal zelf te ondergaan. En het woord 'ondergaan' is hier perfect op zijn plaats. Zowel het album als het concert in De Singer geven volop ruimte aan wat dit kwartet uniek maakt. Het neerzetten van sfeerbeelden. Abstracte sfeerbeelden. De vergelijking met abstracte schilderkunst dringt zich op. Soms zijn het schilderijen in zachte, in elkaar overvloeiende tinten, bijna meditatief. Vooral als trompettist Arve Henriksen met zijn ietwat ijle, licht echoënde trompetgeluid op de proppen komt, regelmatig vergezeld door Stian Westerhus, die zijn gitaar met een strijkstok bespeelt en deze bijna als een viool laat klinken. Op zulke momenten zijn de noordelijke roots van deze beide heren duidelijk hoorbaar, zoals in 'Kenda'.

Op andere momenten zien de schilderijen er echter heel anders uit, is het meer of er hele emmers verf op het doek zijn gesmeten en overheerst een bonte kakofonie van klankkleuren. Heftig, overstuurd en intens. Vooral live levert dat mooie momenten op. Henriksen die in De Singer staat te wiegen achter zijn elektronica, Westerhus die als een bezetene zijn gitaar geselt, Verbruggen die armen tekortkomt en tot slot Jozef Dumoulin die zorgt voor een diep indringend laag of voor futuristische merkwaardigheden, onverstoorbaar gezeten achter zijn Fender Rhodes en knoppenkastjes.

Om dat eigen geluid te creëren shoppen de heren ongegeneerd in de supermarkt van muziekstijlen. Ambient, experimentele elektronica, rock, jazz, folk, Afrikaanse en Aziatische muziek, noise, werkelijk alles komt voorbij. Samengesmolten tot een broeierig en sferisch geheel met - dat moet ook worden opgemerkt - duistere en soms macaber destructieve trekjes. En ondanks dat ritme en melodie meestal niet tot de primaire doelstelling behoren, zijn er uitzonderingen. Momenten waarop het viertal onverwacht in de groove kan schieten, vaak onder leiding van een strak drummende Verbruggen of, zoals in de afsluiter van het album 'Tehya', met een enthousiast rappende Henriksen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 22.6.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.