Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Perch Hen Brock & Rain - 'Live @ The Jazz Happening Tampere' (Relative Pitch, 2016)

Opname: 2 november 2014

Perch Hen Brock & Rain is het kwartet van twee overbekende improvisatoren uit onze contreien, Ab Baars (perch is het Engelse woord voor baars) en Ig Henneman en twee gelijkgestemden woonachtig aan de andere kant van de grote plas, Ingrid Laubrock en Tom Rainey. Met 'Live @ The Jazz Happening Tampere' zijn nu opnames uit november 2014 op schijf gezet.

In de opener 'Perch' zorgt Baars voor opgewekt en levendig klarinetspel, terwijl Laubrock op de achtergrond driftig haar noten in het rond strooit, aangedreven door ritmische slagen van Rainey. Henneman zorgt intussen, middels het strijken van repeterende noten op haar altviool, voor de nodige vurige spanning. Indrukwekkend zijn de flamboyante solo's van Baars en Laubrock verderop in het nummer, elkaar bijna aftroevend met kleuren.

'Hen' heeft iets sprookjesachtig. Rondom het percussiespel van Rainey ontvouwt zich een subtiele, boeiende klankwereld en dat Baars hier de shakuhachi hanteert, met zijn ijle, breekbare klank, draagt daar beslist aan bij. Maar ook de andere musici creƫren hier buitenissige en onwezenlijke klanken.

We gaan het rijtje verder af en 'Brock' start met uitzinnige dialoog tussen Laubrock en Baars. Een levendig gesprek ontvouwt zich tussen tenor- en sopraansax. Dat het een geanimeerd en leuk gesprek is, kan ons geenszins ontgaan. Tot Rainey het wel genoeg vindt en zich erin mengt met vurig slagwerk en hiermee de twee stemmen als het ware trechtert richting een zinderend samenspel. Dan valt het geheel betrekkelijk stil, horen we Rainey hier en daar nog wat klappen uitdelen, maar horen we vooral Henneman in lange, vloeiende, wel wat dramatisch te noemen lijnen. Lijnen die langzaam van kleur verschieten, van helder naar duister, van fel naar ingetogen en weer terug. Muziek die wel past bij een jazzfestival in Finland in de maand november.

Om het kwartet vol te maken is daar 'Rain'. Weer horen we Henneman, nu in een speelse, vibrerende solo. Als de rest van het gezelschap aansluit, ontstaat er een springerig geheel aan klanken, waarbij de musici, als ware het een circus, als acrobaten over elkaar heen tuimelen. Rainey fungeert hier als de circusmeester die met zijn roffels de spanning telkenmale weer weet op te voeren.

De toegift 'Tampere' klinkt als een veelkleurige klanknevel, waarbij de enige dissonant gevormd wordt door Rainey's in hoog tempo voortgebrachte tikjes. Het vormt een dominant contrast, die de rust tenietdoet. Het houdt de spanning erin.

Live in Finland, maar ook live in Nederland, want op zondag 10 juli speelt dit kwartet op het North Sea Jazz Festival!

Labels:

(Ben Taffijn, 19.6.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.