Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Pale Horse - 'Badlands' (5049 Records, 2016)

Opname: 22 februari 2015

Met zijn trio Pale Horse slaat de Amerikaanse klarinettist Jeremiah Cymerman nieuwe wegen in. In de twee stukken die het nieuwe album 'Badlands' rijk is en die samen net geen half uur duren, roept hij een beeldende, duistere sfeer op. In een recente e-mail zegt hij hier zelf over: "I'd like to think of this recording as a soundtrack to a desert noir film about two desparate loners working their way from one crime to another in de dark of night. It only seems fitting that the tracks on the record are called 'Hitchhiker' and 'Drifter'."

Welnu, die associatie krijg je als luisteraar zeker. In 'Hitchhiker' horen we de klarinet als een misthoorn, eenzaam klinkend in de nacht. De zeer minimalistische muziek doet ons eerder denken aan componisten als Györgi Ligeti en Giacinto Scelsi dan aan hedendaagse jazz. Dat we deze conclusie kunnen trekken, komt ook zeker door de verstilde bijdrage die cellist Christopher Hoffman hier levert en die de desolate sfeer uitmuntend verklankt. Als hij op bijna de helft van 'Hitchhiker' een snelle, dwingende passage speelt, rijzen je de haren te berge. Cymerman zelf klinkt even overweldigend in zijn piepend schelle klarinetsolo, waarbij de vergelijking met een fakir zich aandient. De derde musicus in het trio is slagwerker Brian Chase. We horen hem verderop in een bijna aarzelende solo, maar wat een spanning weet hij in zijn spel te leggen.

'Drifter' start met een ten hemel schreiende klarinetsolo, scherp, gruizig en lichtelijk overstuurd, nog verder aangescherpt door de lichte echo, waarna Hoffman de aandacht vraagt door zijn cello uit elkaar te trekken, althans zo getormenteerd klinkt hij hier, op drift met andere woorden. In het aansluitende duet met Cymerman klinkt het allemaal nog een graatje extremer. Wat gebeurt hier, is zo'n beetje het enige wat je nog kunt bedenken, waar ben ik in terechtgekomen? Ja, in een desert noir film dus.

'Badlands' is een typisch studioalbum. Er is optimaal gebruik gemaakt van mixing en klankaanpassing en op meerdere momenten hoor je de diverse instrumenten duidelijk gedupliceerd worden. Het komt deze 'soundtrack' alleen maar ten goede en met dit tweede album van Pale Horse heeft Cymerman beslist een nieuwe, belangrijke stap in zijn carrière gezet.

Klik hier voor een fragment uit 'Hitchhiker' (helemaal naar beneden scrollen).

Labels:

(Ben Taffijn, 11.6.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.