Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Matt Wilson's Big Happy Family – 'Beginning Of A Memory' (Palmetto, 2016)

Opnamen: 18 augustus / 10 & 17 september 2015

Drummer Matt Wilson heeft een monument opgericht voor zijn in 2014 aan leukemie bezweken vrouw Felicia. Een jaar duurde het voordat hij voldoende energie en moed had verzameld om samen met de leden van zijn bands, zijn Quartet, Arts & Crafts en Christmas Tree-O, het onderhavige album op te nemen.

Geschreven arrangementen waren er niet: de muzikanten koersten volledig op schetsmatige afspraken, interactie en liefde. Het uiteindelijke product is doortrokken van melancholie, zeker, maar er is ook plaats voor hoop, voor feest, voor toekomst.

Na een halve minuut durende 'Score', waarin een mediterrane fanfare anno 1919 vanuit de verte de studio binnen komt lopen, definieert het ensemble met het nummer 'Lester' een van zijn bakens. (Charlie Haden's Liberation Music Orchestra, zijn oude, en het ICP Orkest lijken andere.) 'Lester' verwijst namelijk niet zozeer naar de President, als wel naar de Dokter en diens Brass Fantasy. Met dien verstande dat het koper hier beperkt is tot de trompet van Terell Stafford en de cornet van Kirk Knuffke en Wilson de beschikking heeft over drie rieten: Jeff Lederer, Joel Frahm en Andrew D'Angelo. 'Lester' wordt van A tot Z gegrowld en mondt uit in een stukje vintage rock-'n-rol.

Op de meeste tracks zijn twee contrabassisten aanwezig, Martin Wind en Paul Sikivie, maar ik denk dat het Wind is die dat grandioos gestreken ritmische melodietje speelt in 'Searchlight'. Elders, met name in 'Feel The Sway', is de samenwerking tussen Wind en Sikivie voorbeeldig.

Matt Wilson, de auteur van alle nummers, is uiterst handig in het bedenken van simpele, sterke melodietjes. En luister in dit verband naar zijn solo in 'No Underwear', een luchtig gekleed 'Out Of Nowhere'. Hij heeft zijn trommels zó gestemd dat hij er complete melodieën op kan spelen.

Zo is dit album tot de nok gevuld met verrassingen. In 'Request Potato' heeft de leider een nieuwe invulling gevonden voor de polyfonie en het contrapunt die de wortels vormen van de oerjazz. Gaandeweg transformeert de ene melodie zich in een andere, ongeveer zoals een UFO kan veranderen in een lunchpakket en dat weer in de gek van Tiengemeten. 'Flowers For Cecilia (Orchids – Wildwood Flower)' is een van de meest emotionele tracks. De klarinet van Lederer heeft hier een intensiteit die sinds de dagen van Pee Wee Russell zelden meer is waargenomen. Zo staat ook 'Beginning Of A Memory' stijf van het verdriet dat er nog zit, diep van binnen.

Het is de afwisseling in stemmingen en de volledige overgave van de muzikanten die dit eerbetoon zo indrukwekkend maken. 'Schoolboy Thug' is ontwapenend exuberant en in het laatste nummer, 'July Hymn', komen na de meditatie de kostbare herinneringen en de aanvaarding.

Klik hier om te luisteren naar de titeltrack van dit album, 'Beginning Of A Memory'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 4.6.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.