Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Christian Lillinger - 'Grund' (Pirouet, 2015)

Opname: 5-6 oktober 2014

Hyperkineet Christian Lillinger is een monsterdrummer. Het komt er soms enkel op aan om de overdaad aan ideeën te temperen of een richting te geven en dat is waarom hij als sideman soms meer indruk maakt dan met zijn eigen projecten.

Nochtans is het zevenkoppige Grund een droomproject, een organisme waarin naar eigen zeggen geen plaats is voor compromis. Lillinger kan binnen die band uithalen met dat eigenzinnige, vol details ADHD-spel. Hij schiet soms in een gewelddadige kramp om vervolgens enkel een paar metronoom strakke hihat-tikjes te laten horen. Iets later explodeert hij op onwezenlijke momenten, laat hij complexe constructies in elkaar storten.

Op de derde plaat van Grund, die ook die titel meekrijgt, brengt hij alle composities aan, die nu eens veel ruimte laten voor improvisatie en dan weer compleet uitgeschreven zijn, zoals 'Flux', dat beïnvloed is door de Fluxusbeweging, maar qua eigenzinnigheid haast verwant lijkt aan de wereld van Henry Threadgill.

Elders is het een komen en gaan van ongedurige uitvallen, haakse wendingen, abrupte tempowissels, grootstedelijke drukte en gerotzooi met maatsoorten, al zijn het de ingetogen herinneringen aan zijn overleden schoonouders ('Für Gerd', 'Für Beate') die het meest nazinderen.

Deze recensie verscheen ook in Jazzmozaïek.

Labels:

(Guy Peters, 24.6.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.