Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Tord Gustavsen, Simin Tander & Jarle Vespestad - 'What Was Said' (ECM, 2016)

Opname: april 2015

Pianist Tord Gustavsen (Oslo, 1970) die ook al eerder albums uitbracht op het kwaliteitsjazzlabel ECM met zijn trio, waarvan ook drummer Jarle Vespestad deel uitmaakte, hoorde het album van vocaliste Simin Tander (Keulen 1980) en raakte onder de indruk van haar stem, improvisatie- en taaltalent. Hij nodigde haar uit voor een samenwerking. Tander reisde ruim een half jaar elke maand af naar Oslo en uiteindelijk resulteerde dit in het mooie album 'What Was Said'.

Gustavsen zong in zijn jeugd in kerkkoren en raakte geïnspireerd door de traditionele Noorse religieuze kerkmuziek en hymnes die gebaseerd zijn op Noorse volksmuziek. Tander groeide op in Duitsland als dochter van een Duitse moeder en Afghaanse vader, die in Kabul en later ook in Duitsland journalist was en helaas overleed toen Tander nog kind was.

Voor haar eigen album verdiepte Tander zich al in het Pashto, de moedertaal van haar vader. Het was Gustavsens wens om iets met deze taal te doen en zo ontstond het idee om de Noorse hymnes te vertalen naar het Pashto.

Wat al direct bij de eerste track opvalt, is de enorme intensiteit waarmee gemusiceerd wordt. Gustavsen kiest zijn tonen zorgvuldig en legt in elke noot betekenis. Zijn spel is altijd zorgvuldig gedoseerd en beheerst en varieert van ingetogen, zoals veel nummers op het album beginnen en eindigen, tot ferm en expressief, wat fraai terugkomt in de titeltrack 'What Was Said'. Hij is vindingrijk in zijn harmonieën en akkoordliggingen.

Tander heeft met haar vocale bijdragen een volstrekt gelijkwaardige rol. Ze zingt met een enorme zeggingskracht en kan als geen ander zowel tekst als klankimprovisaties met een grote mate van bezieling brengen en deze met elkaar verweven. Soms lijkt het net alsof ze in je oor fluistert, zó intiem en dichtbij kan Tander zingen met haar mooie warme en heldere stem. Dit is een buitengewoon groot talent van haar, waarmee ze een unieke en authentieke positie inneemt.

Door het zingen in Pashto wordt de spiritualiteit van de hymnes versterkt en geeft het de muziek ook een oriëntaals karakter. Dit komt mooi naar voren in 'Journey Of Life'. Deze track doet denken aan een ritual song, waarbij drummer Vespestad met basaal klinkende slagen op de trom de hartslag verbeeldt waar in de tekst naar verwezen wordt.

Religieuze elementen die in de teksten zitten, zoals gepassioneerde overgave aan aardse krachten en de schepping, worden fijnzinnig muzikaal vertaald. Door het verbinden van de wijsheden van het mystieke soefisme met die van het christendom overstijgt de muziek het puur religieuze. Het appelleert aan universele diepgewortelde emoties, het ademt, ontroert en is verbeeldend. Door de spirituele inbreng heeft de muziek zelfs een meditatief karakter. Met 'What Was Said' hebben deze drie sterke musici Oost en West met elkaar verenigd en de verbintenis gezocht, wat juist in de huidige wereld een hele welkome positieve boodschap is.

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Koen Scherer, 9.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.