Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Oude meester laaft zich aan jonge honden

Enrico Rava New Quartet, woensdag 4 mei 2016, Handelsbeurs, Gent

Jong van geest blijven, dat doe je door je te omringen met jonge honden. Dat moet althans het devies zijn van de legendarische Italiaanse trompettist Enrico Rava. De intussen 76-jarige meester speelt natuurlijk niet meer met de woeste energie van een barricadenbestormer, maar dat heeft hij eigenlijk nooit gedaan. Sinds hij het licht zag door Miles Davis, heeft Rava zich ontpopt tot de gentleman van de Italiaanse jazz: een bedachtzame, lyrische muzikant die zich zonder al te veel poeha, maar wel met een heel eigen stijl, een hoekje van de jazz heeft toegeëigend.

Dat deed hij aanvankelijk met een markante afwisseling van meer conventionele projecten en deelnames aan bezettingen die zich resoluut in de avant-garde situeerden. Zo speelde hij onder meer met volk als Steve Lacy, Roswell Rudd, Mal Waldron en Peter Brötzmann. Gaandeweg ging hij zich echter meer toeleggen op eigen projecten, zowel met grote als kleine bezettingen, en groeide hij uit tot een van de leidende figuren van de Europese jazz. Starre patronen en verwachtingen waren aan hem niet besteed, iets dat hij kon garanderen door steeds te blijven uitkijken naar nieuw talent.

Zo mag je wel zeggen dat een paar kleppers van de hedendaagse jazz onder de vleugels van Rava de stiel leerden. Trombonist Gianluca Petrella en pianisten Stefano Bollani en Giovanni Guidi werden immers aangemoedigd door deze peetvader. Op zijn meest recente album, 'Wild Dance' (ECM, 2015), speelde hij met zijn huidige working band en huurde hij nog eens de diensten van Petrella in. Het leidde tot een diverse, speelse en moderne plaat, waarop de afwisselend hechte en plagerige uitwisselingen van de blazers uitermate competent gesteund werden door de jongelingen.

Francesco Diodati komt uit de school van gitaristen die er niet zozeer op uit zijn om beschikbare ruimte te vullen, maar nieuwe ruimte te creëren, waardoor de composities - een mix van oud en nieuw materiaal - nooit zuurstof tekortkomen. De ritmesectie – bassist Gabriele Evangelista en drummer Enrico Morello – speelt met lichte, mediterrane zwier, maar slaagt er ook in om sommige stukken naar broeieriger terrein te stuwen, waar de zachte toon van Rava vanzelf een donkerder kleur krijgt. Kortom: de veteraan kan zich laven aan de aanstekelijke energie en ideeën van de jongelingen, en zij kunnen groeien aan de zijde van een klasbak. Zo blijft de toekomst verzekerd.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Guy Peters, 16.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.