Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Drummers werken voorbeeldig samen

Wilson, Engels, Martinez & Teepe, dinsdag 10 mei 2016, De Smederij, Groningen

Met minder muzikale mannen had het rampzalig uit kunnen pakken, een ad-hocband met twee drummers. Twee hoogst individuele drummers, ook nog eens. Met John Engels, die meer intuïtief te werk gaat en zal swingen tot hij erbij neervaalt. En Matt Wilson, die een meester is van de vormgeving en een stuk melodischer speelt dan het merendeel van de collega's. Vandaar dat hij al vijftien jaar hoog in de populariteitspolls eindigt. Vaak is Wilson in de voorhoede te vinden – maar hij werkte ook lange tijd bij altist Lee Konitz. Ook een soort voorhoede, op zijn manier.

Wie een bloedige battle had verwacht, kreeg een koude kermis. Na een intro op sissende cymbalen vonden de heren al snel een formidabele dubbelloops-groove voor 'I Remember You', het eerste nummer.

Als een drumband in de Ereklasse, zo close en scherp werkten Wilson en Engels. Als broertjes of als buurjongens die hun hele leven al samen hebben gedrumd. Aan de taakverdeling was geen werkbespreking voorafgegaan: alles leek vanzelf te gaan. Wat een oren hebben die gasten! Dat de slagwerkers elkaar geen moment in de weg zaten, was dus niet zo verwonderlijk.

In het aan beider held Mel Lewis opgedragen 'Body And Soul' demonstreerde Wilson nog maar weer eens zijn vermogen om complete melodieën aan de vellen en bekkens te kunnen ontlokken. Wat een feest.

Foto's: Maarten Jan Rieder

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.