Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Terug naar het begin

Malfliet/Neufeld/Costa & Josh Berman Trio featuring Joachim Badenhorst, zondag 24 april 2016, Oorstof, Zuiderpershuis, Antwerpen

De Antwerpse bassist en componist Raphael Malfliet toog na zijn studie aan het conservatorium in Antwerpen naar New York. Dat heeft hem goed gedaan. Hij kwam hier in aanraking met een groep muzikanten die opereert op het grensvlak van hedendaags gecomponeerd klassiek en experimentele jazz, leerde op een andere manier muziek maken én schrijven, en verrijkte zijn basspel met een groot scala aan alternatieve technieken. In 2015 leidde het tot cd-opnamen en nu toont Malfiet aan het publiek van deze Oorstof-editie zijn kunsten. Hij doet het niet alleen. Uit New York komen de twee musici met wie hij ook de opnames maakte die in september op Ruweh Records uit gaan komen: percussionist Carlo Costa en gitarist Todd Neufeld.

De muziek, die Malfliet van a tot z componeerde, heeft veel weg van hedendaagse kamermuziek en de twee lange stukken die het trio speelt gelijken op ingetogen en delicate sferische klanklandschappen, waarin de stilte ongeveer een even grote plaats inneemt als de klanken. Het trio blinkt ook uit in het onorthodoxe gebruik van de instrumenten. Malfliet speelt basgitaar, maar doet dat slechts hoogst zelden op de traditionele manier. Vaak staat het instrument rechtop op zijn schoot en tovert hij met behulp van de strijkstok de spannendste noten tevoorschijn. Ook Costa draagt bij aan die bijzondere klankwereld met zijn bijzondere percussieopstelling. Een zeer grote trom zorgt voor diepe sonore slagen en woodblock en diverse bellen geven regelmatig een oosterse sfeer aan de muziek. Neufeld op gitaar levert vaak de kleuring aan het geheel met zijn hoge gitaaraanslagen, maar is tevens her en der verantwoordelijk voor een muzikale uitspatting die ervoor zorgt dat de muziek spannend en onverwachts blijft.

Josh Berman treedt aan na de pauze. Deze uit Chicago afkomstige trompettist verraste vorig jaar met zijn nieuwe trio met drummer Frank Rosaly en bassist Jason Roebke, waarmee hij 'A Dance And A Hop' uitbracht. In een residentie bij Sound In Motion werkt hij de ideeën verder uit in een gewijzigde samenstelling. Niet alleen vervangt Paul Lytton Rosaly, het trio wordt ook een kwartet met het aantreden van rietblazer Joachim Badenhorst. Enige dagen samenspelen werpt zijn vruchten af, want het kwartet klinkt als een klok en de vier leden hebben elkaar onder leiding van Berman duidelijk gevonden. De muziek van Berman is de muziek uit de vroege jaren van de jazz. De muziek uit New Orleans en St. Louis, maar dan in stukjes geknipt, door elkaar gehusseld en vervolgens weer aan elkaar gelijmd. Josh Berman als reïncarnatie van Louis Armstrong. Dit kwartet laat horen hoe je de traditie levend houdt, zonder in zinloze herhaling te vallen en zonder dat je het gevoel hebt dat je in een openluchtmuseum beland bent. Integendeel. Hier wordt een nieuw hoofdstuk geschreven.

Berman vormt met Badenhorst, afwisselend te horen op tenorsax, klarinet en basklarinet, een prima duo. De twee dagen elkaar uit, steken elkaar naar de kroon en brengen elkaar tot grote hoogte in menig enerverende exercitie, waarbij zij hun instrumenten naar hartelust laten brommen, knorren en pruttelen. Intussen dendert de ritmetandem met een heftig drummende Lytton en een enthousiast plukkende Roebke ongehinderd verder. Ze zorgen voor de nodige spanning. Ach, wat een power heeft dit kwartet. De noten schieten alle kanten op, zonder dat dit ook maar een moment ten koste gaat van de zuiverheid en helderheid.

Klik hier voor foto's van dit concert door Hans van der Linden.

Labels:

(Ben Taffijn, 8.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.