Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Vooruitblik
Robin Verheyen - 'A Look Beyond (Cap-Vert Illuminations)' (Challenge, 2015)

Opname: 21 september 2014

Zowel de titel als de liner notes verraden een ambitieuze bedoeling van saxofonist Robin Verheyen met dit album. De ontegenzeggelijk modern New Yorks klinkende jazz wordt aangestuurd door twee inspiratiebronnen waarin ritmiek en melodie of harmonie een vaste relatie met elkaar hebben, namelijk de West-Senegalese muziek en de componeerwijze van Olivier Messiaen. Verheyen verbleef namelijk enige tijd in Cap-Vert, een stad op de uiterste westpunt van Senegal. Hij heeft zich bekwaamd in Leuven, Amsterdam, Parijs en New York en is tegenwoordig structureel zowel in België als in de VS actief. In Europa krijg je meestal pas serieuze aandacht als je met gevestigde Amerikaanse namen een band vormt, zoals Verheyens NY Quartet met Marc Copland, Gary Peacock en Joey Baron, dat in 2012 het album 'Trinity' uitbracht. Vorig jaar wist de nog vrij jonge blazer en componist (1983) ook de aandacht van het bredere publiek in België en Nederland op zich te vestigen met zijn samenwerking met Tom Barman in TaxiWars, een band die onder meer indruk maakte op Jazz Middelheim.

'A Look Beyond' klinkt gelukkig lang niet zo academisch als je op basis van de uitgangspunten zou verwachten. Dat komt omdat de relatie tussen ritme en harmonie in de Senegalese muziek en in die van Messiaen deels parallel lopen. Toch is het uitgangspunt in de eerste plaats jazzswing en -harmonie die in verschillende doseringen versmelten met de expliciete inspiratiebronnen van Verheyen. De andere muzikanten droegen ook stukken aan die in hetzelfde kader passen, alleen is de mate waarin aan de theoretische uitgangspunten voldaan wordt, verschillend. Bassist Drew Gress en trompettist Russ Johnson zijn goede componisten, maar de stukken van Verheyen zelf zijn het meest intrigerend. Wat speelwijze aangaat, valt er weinig te kiezen, want oor voor detail en subtiliteit zijn de uitgangspunten voor de muzikanten, drummer Jeff Davis voorop.

Door de klankkleur en speelwijze doet de muziek nog het meeste denken aan de kleinere bands van Charlie Haden. Dat geeft ook aan dat het subtiele, gelaagde muziek is, die je zonder moeite meerdere keren tot je kan nemen, omdat er telkens andere details opvallen. Uiteindelijk is de muziek in al haar diversiteit een soort kamermuziek waarin de jazzelementen de overhand hebben. Verheyen is een jazzsaxofonist van formaat die op zoek is naar fundamentele uitdagingen, die meer inhouden dan het spelen van fraaie solo's. Zo zijn bijvoorbeeld 'Senegal Revisited' en 'Guts' net zo interessant om de vorm als om de fraaie sopraansaxsolo's. Qua expressiviteit doet Verheyen op de sopraansax niet onder voor Steve Lacy. Het belang van 'A Look Beyond' overstijgt de categorie 'jazz'.

Tournee
Het Robin Verheyen NY Quartet gaat vanaf aanstaande donderdag op tournee door België en Nederland:
12/05   Mithra Jazz à Liège Festival, Luik
13/05   Ancienne Belgique, Brussel
15/05   Vrijstaat O, Oostende, Belgium
16/05   Axes, Café Wilhelmina, Eindhoven
18/05   De Roma, Borgerhout

Foto: Cees van de Ven

Labels: ,

(Ken Vos, 11.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.