Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
MikMâäk - 'MikMâäk' (W.E.R.F., 2015)


Het Belgisch-Franse collectief MikMâäk heeft een dubbelalbum uitgebracht om u tegen te zeggen. De plaat werd in juni 2015 live opgenomen tijdens twee concerten in De Werf. Eerder al speelde de 17-koppige atypische bigband op Jazz Middelheim en Gaume Jazz Festival. Het album bevat composities van pianist Fabian Fiorini, trompettist Laurent Blondiau, eufoniumspeler Niels Van Heertum, (bas)klarinettist Yann Lecollaire, tubaïst Michel Massot en bassist Claude Tchamitchian en arrangementen van saxofonist Guillaume Orti.

Dit is een bijzonder goed smakende mix van broeierige jazz, improvisatie, hedendaagse muziek, flarden uit de alternatieve rock en een snuifje filmmuziek. MikMâäk opent met 'Marche Cubiste' van Fiorini en meteen denk je te weten waar de trip heen gaat. Maar die gedachte verdwijnt snel, want dit collectief komt zeer verrassend en origineel uit de hoek. Kan ook moeilijk anders met zo'n line-up. Trouwens, twee van de drie trompettisten van MikMâäk wonnen al de Sabam Jazz Award: Bart Maris in 2014 en Laurent Blondiau dit jaar. En dat die prijs ook ooit bij Jean-Paul Estiévenart zou kunnen belanden is niet zo surreëel.

In 'Tilt' blaast Michel Massot je van je sokken, terwijl de ritmesectie geweldig doordramt en de trompetten en saxen voor stevig weerwerk zorgen. 'Etoile De Brume Suspendue' komt zo uit een film noir. De tweede cd opent met 'Litanie' van Fabian Fiorini. Wie er bij was op de Belgian Jazz Meeting zal de passage van MikMâäk niet snel vergeten. Ongetwijfeld één van de beste Belgische producties van het jaar, voor wie het net even wat anders mag zijn!

Deze recensie verscheen ook in Jazzmozaïek.

Klik hier om drie tracks van dit album te beluisteren: 'Souffle De Lune', 'Katsunin' en 'Estuarium'.

Labels:

(Dirk Roels, 29.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.