Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
ICP Orchestra – 'Restless In Pieces' (ICP, 2016)

Opname: 21-22 oktober 2015

Dit is het eerste teken van leven van het ICP Orchestra sinds zijn leider Misha Mengelberg opstapte. Zijn geest is vanzelfsprekend nog volop present (meer dan in zijn eigen hoofd, ben je geneigd te denken): vijf van de gespeelde stukken zijn van zijn hand en hij arrangeerde ook Herbie Nichols' 'Blue Chopsticks'. Maar: met vijf bijdragen, composities of arrangementen, zit rietblazer Michael Moore hem op de hielen. Zou het stempel van Mengelberg, nee, dat klinkt te zwaar, zou de geur van Misha in het vervolg wat meer mengen met die van Moore, Ernst Glerum, Ab Baars, Thomas Heberer en die van Guus Janssen, zijn opvolger achter de vleugel? Bij een 'normaal' jazzorkest zou iets dergelijks een item zijn om je zorgen over te maken, maar bij dit hechtklittende zooitje kan alles alleen maar grappiger worden, lijkt me.

Het gebodene klinkt zeer divers, zoveel is zeker. Voor het eerst (?) is er ook een klassiek geschoolde bariton te horen, die van Mattijs van de Woerd namelijk, die in een Charles Ives-compositie met een lange naam aangenaam contrasteert met het rauwere stream of consciousness-commentaar van cellist Tristan Honsinger. Honsinger is ook de vervaardiger van het titelnummer, 'Restless In Pieces', een wonderschone compositie. En hij is ook nog eens een derde van een in het Orchestra verborgen strijktrio, met altvioliste Mary Oliver en contrabassist Ernst Glerum, dat mij te weinig de kop opsteekt.

Merkwaardig hoe instrumenten, net als menselijke stemmen, hun karakter verliezen wanneer ze gaan fluisteren, wat in 'Murmurs' gebeurt. In 'One Thing All At Once' laat trompettist en componist Thomas Heberer de blazers en de strijkers gelijk een sirene van de BB min of meer simultaan rijzen en dalen, met daartussenin bij wijze van salade wat collectief geïmproviseer. En in 'Anatole' horen we Guus Janssen een jolig moppie op harmonium (of iets dergelijks) te voorschijn pompen. We gaan toch niet swingen, heren? Eerder, bij de intro van 'Blue Chopsticks', hadden we nog net gemerkt hoe Janssen heel leep een paar noten van de bekende piano-etude 'Chopsticks' meesmokkelde. Met dit hofje blijf je wel lachen, hoor!

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.