Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Cd
Fire! Orchestra - 'Ritual' (Rune Grammofon, 2016)

Opname: 17-18 december 2015
Fire!- 'She Sleeps, She Sleeps' (Rune Grammofon, 2016)
Opname: maart 2015

Een nieuwjaarsfeest in 2012. Dat is waar we Fire! Orchestra aan te danken hebben. Wat begon als een eenmalig leuk initiatief van de drie leden van Fire! - saxofonist Mats Gustaffson, bassist Johan Berthling en drummer Andreas Werliin - groeide in de afgelopen jaren uit tot een van de belangrijkste en meest vernieuwende initiatieven op het snijvlak van jazz, geïmproviseerd, rock en hedendaags gecomponeerd.

Na twee baanbrekende albums, 'Exit!' uit 2013 en 'Enter' uit 2014, ligt er nu 'Ritual'. Intussen ingedikt tot 19 leden - meer waren er voor dit album niet nodig - kiest het orkest wederom voor een overdonderende aanpak, waarbij stomende ritmes en pakkende melodieën worden afgewisseld met meer experimentele fases, waarin de individuele leden voluit kunnen gaan. Waarbij er maar één constante tot nu toe in het werk van Fire! Orchestra bestaat: de voorliefde voor een goede, pakkende riff.

Na een stomende start in 'Part 1' horen we de beide zangeressen Marian Walentin en Sofia Jernberg in harmonieuze samenzang, geflankeerd door de blazers en ondersteund door een pittige riff. Het is deze riff waarop het orkest ons meevoert in wat uiteindelijk een zinderende maalstroom wordt. Het begin van 'Part 3' geeft ruimte aan die andere kant van het orkest. Berthlings overstuurde elektronica staan hier centraal, aangelengd met donkere kleuren uit het orkest, een imposant intermezzo waarin het ritme nu eens niet bepalend is. De breekbare melodie die hier aarzelend op volgt, maakt het feest compleet en brengt ons langzaamaan weer terug op het pad.

In 'Part 4' zit eveneens zo'n ongestructureerd moment. Hier zijn het Werliin, collega-slagwerker Mads Forsby en gitarist Finn Loxbo die met elkaar de strijd aangaan, totdat het verslavende ritme wederom zijn intrede doet en de beide zangeressen ons verleiden met hun sirenenzang. In 'Part 5' tenslotte is het ritme blues-achtig en slepend, waarop door een van de saxofonisten hartstochtelijk gesoleerd wordt.

Bijzonder aan dit orkest is verder het grote aantal vrouwen dat deelneemt en nu eens niet alleen in de rol van zangeres. Susana Santos Silva, Hild Sofie Tafjord, Anna Högberg, Mette Rasmussen en Lotte Anker vinden we eveneens terug op dit album. Verder is dit muziek die je live moet horen. En moest je daar vorig jaar nog voor naar Molde of Saalfelden, dit jaar kan het dichter bij huis. De aftrap van de komende tournee in juni vindt plaats op 3 juni bij DE Studio in Antwerpen, georganiseerd door Sound in Motion in het kader van Oorstof.

Eerder dit jaar bracht het kerntrio Fire! eveneens een nieuw album uit, het vijfde alweer, met de titel 'She Sleeps, She Sleeps'. Reeds in opener 'She Owned His Voice' is het raak. Gustaffson blaast hier een intense, gruizige solo, even robuust als fragiel, zoals wellicht alleen hij dat kan. Berthling en Werliin voorzien het geheel van de gepaste dramatische ondertoon. Een huiveringwekkend geheel. In het titelnummer 'She Sleeps, She Sleeps’ zetten de heren er nog een tandje bij. Berthling, Werliin en gastgitarist Oren Ambarchi zorgen hier voor een duistere atmosfeer, waar Gustaffson op varieert. Zijn toon houdt daarbij het midden tussen een overstuurde misthoorn en een krijsende peuter. Gaandeweg neemt de intimiteit echter toe, horen we Ambarchi intens en jankend soleren en valt vooral Werliins stuwende slagwerk op.

In 'She Bid A Meaningless Farewell' ligt het tempo van het Afrikaans aandoende ritme een stukje hoger en pookt Werliin het vuurtje flink op. Berthling en gastcellist Leo Svensson Sander laten zich hier echter evenmin onbetuigd en verrijken de ritmische structuur in hoge mate. Afsluiter 'She Penetrates The Distant Silence, Slowly' is het meest ingetogen stuk. De donkere tonen van Gustafsson combineren hier mooi met het meevoerende ritme dat Berthling, Weliin en Sander creëren. Groots en meeslepend.

Klik hier om te luisteren naar een albumtrack van Fire! Orchestra: 'Ritual Part 1'. En beluister hier het nummer 'She Owned His Voice' van Fire!

Labels:

(Ben Taffijn, 19.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:






Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.