Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazztube
Een warm bad evergreens

Simon Rigter, Bert van Erk & Elmer Bergstra, donderdag 24 maart 2016, Jazzcafé Alto, Groningen

Het recept is simpel en doeltreffend. Elke maand nodigt bassist Bert van Erk een gastsolist uit voor een optreden in het Groninger Jazzcafé Alto. Er worden dan doorgaans wat eigen composities over en weer gemaild, er is een korte repetitie voorafgaand aan het optreden en hup, een plezante avond is gegarandeerd.

In het geval van tenorist Simon Rigter liep het wat anders. Die besloot geen eigen stukken in te brengen, doch volledig op bekende standards te vertrouwen. Van 'My Melancholy Baby' tot 'Good Bait'. Gemakzuchtig? Wellicht. Verfrissend? Zeker wel. Ik heb dat al eens eerder opgemerkt: vrijwel alle jazzmuzikanten schrijven eigen materiaal – maar een goede solist is niet automatisch ook een goede componist. Dat is namelijk een vak. Toen saxofonist Wayne Shorter in 1959 bij de Jazz Messengers van drummer Art Blakey aanmonsterde, was gelijk duidelijk dat Benny Golson een waardige opvolger had gekregen. Alleen al aan zijn bewerkingen van bestaande stukken kon je horen dat we er een prachtige nieuwe jazzcomponist bij hadden.

Dat al die jonge gasten eigen dingen willen spelen zou je kunnen herleiden tot zelfoverschatting. Maar het is ook heel eenvoudig een vorm van inkomsten vergaren: als je op het eind van het jaar voor de Buma aannemelijk kunt maken dat jij of een andere partij duizend keer jouw eigen composities heeft uitgevoerd, hou je daar een heel voldaan gevoel en een aardige zakcent aan over. Dat je je publiek hebt opgezadeld met een oceaan aan oersuffe werkjes – ach, dat merkt het niet eens. Toch?

In Alto werd het dus een alleszins aangenaam verpozen tussen de evergreens. Simon Rigter bezit een warm, rond geluid en een aanpak waar Warne Marsh in voort lijkt te leven. In bepaalde loopjes en riedeltjes hoorde je die erfenis en, ja, wanneer je je aan 'All The Things You Are' waagt, hou je de geest van Lennie Tristano niet in de fles.

Gaandeweg groeide het trio naar elkaar toe; het kittige drummen van Elmer Bergstra was daar een belangrijke factor in. De saxofonist is niet vies van een citaatje meer of minder – een volgende keer moeten we daar maar eens een quizje aan wijden. En zo kwamen de laatste nummers, 'Early Autumn', 'Rhythm-A-Ning', 'Good Bait', er stuk voor stuk puntgaaf uit. Van de bezoekers had het best nog wel even op die manier door mogen gaan. Evergreens zat.

Foto: Vidimah

In de Jazztube hierboven zie en hoor je 'Rhythm-A-Ning' door Rigter, Van Erk & Bergstra in Alto.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 6.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.