Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Young VIPs doen hun titel eer aan

Young VIPs Tour 2016: Rogier Telderman Trio & VinnieVibes, vrijdag 15 april 2016, Paradox, Tilburg

Rogier Telderman en Vincent Houdijk zijn de Young VIPs van 2016. Een titel die ieder jaar door de programmeurs van de beste jazzclubs in Nederland vergeven wordt aan de meest veelbelovende talenten die ook hun eigen muziek componeren. De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia startte deze maand de Young VIPs-tournee, waarvan dit concert een onderdeel was.

Telderman debuteerde met zijn trio in 2014 met de cd 'Contours' en Houdijk met zijn kwintet VinnieVibes in 2013 met '15'. Voor laatstgenoemde was het sowieso een bijzondere happening, omdat '15' destijds tijdens een uitverkocht concert op het Tilburgse jazzpodium gereleased werd, maar ook omdat hij deze avond vers van de pers zijn album 'Vortex' kon presenteren, dat in oktober 2015 op deze zelfde plek live werd opgenomen.

Telderman en Houdijk zijn beiden jonge, frisse muzikanten met een geheel eigen stijl en een brede, gepassioneerde kijk op jazz. Allebei komen ze uit Brabant en spelen ze regelmatig, in verschillende bezettingen, samen. In de composities van Telderman staat het verhaal centraal, dat hij op lyrische wijze benadert en uitdiept. Haast orkestrale akkoorden met duidelijk klassieke invloeden, maar ook sprankelende kleine melodielijnen vind je in zijn werk. Verhalen ontrollen zich als een kleurrijk klanktapijt in samenspel met trio-genoten Guus Bakker op bas en Tuur Moens op drums. De contouren van zijn vertellingen tekenen zich gaandeweg af zoals de titel van zijn cd zo treffend uitdrukt.

In VinnieVibes draait het allemaal om energie! De stukken zijn melodieus, swingend, met veel ritmewisselingen en breaks. Stevige band met aanjager Houdijk op zijn vibrafoon, die - ondanks dat de warme, omfloerste klanken misschien anders doen vermoeden - de gang er goed in houdt. Geen ingewikkelde toestanden, maar goede luisterbare muziek met diepgang en passie gemaakt. Blakend van energie, net als Houdijk zelf. Het succes van zijn kwintet is niet in de laatste plaats te danken aan uitstekend drumwerk van Haye Jellema en de vette gitaarsound van (ook Brabander) Aron Raams. En ook hier is de titel 'Vortex' dus alleszeggend, als in 'draaikolk van energie'.

Ik had het geluk de opname van de cd bij te wonen, wat dus eigenlijk ook een beetje pech was voor de beleving van deze avond. De spanning en opwinding was niet helemaal terug te vinden tijdens het concert, wat ook logisch is, waardoor je toch onbewust de neiging hebt te gaan vergelijken. Altsaxofonist Miguel Boelens verving Floris van der Vlugt, wat weer iets anders deed met de totale dynamiek. Niets ten nadele van Boelens muzikaliteit overigens, maar het kwam niet helemaal uit de verf. Pas in de toegift 'Kerrara' liet hij zichzelf zien en speelde hij een schitterende solo op zijn sopraansaxofoon. Compliment voor Guus Bakker, vaste bassist in het trio van Telderman, die als invaller meespeelde bij VinnieVibes. Hij wist zich door zijn jarenlange ervaring en grote muzikaliteit in beide settingen te plooien en het groepsgeluid te vervolmaken.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 17.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.