Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Postma-Osby merkwaardig duo

Sonic Halo: Tineke Postma & Greg Osby, vrijdag 22 april 2016, Platformtheater, Groningen

Als saxofoniste Tineke Postma even weinig te melden heeft, meldt ze dat ook. In haar spel, bedoel ik. Altijd parate, verspochte stoplappen zijn niet zo haar ding. Ze is een introverte dame, die zich tijdens haar optreden in het Platformtheater slechts een paar maal in expressieve frasen verliest. Dan krijgt haar sopraan een Coltranesque kwaliteit en daar is weinig mis mee. Dat ze het qua volume en sound eigenlijk nauwelijks kan opnemen tegen haar mentor Greg Osby lijkt haar niet te deren. Als ze samen een thema spelen gaat dat vaak op een speelse contrapuntische wijze. Of er ontstaan harmonieën, waardoor het geheel lekker gaat gonzen. De taakverdeling is subtiel.

Het thema van 'Let’s Cool One', een van de weinige gespeelde standards, wordt in een minutenlange meanderende solo door Osby behoedzaam beslopen. Terwijl Ziv Ravitz de ritmische flow op temperatuur en op gang houdt, lost het thema alweer op in improvisaties.

Osby doet recht aan het impressionistische karakter van 'Chelsea Bridge', de andere gespeelde evergreen. Bedachtzaam stapt hij door de changes. Als drummer Ravitz een solo heeft gespeeld met alle denkbare variaties, contrasten en climaxen, de beat daarbij naar hartelust omdraaiend, kondigt Postma het nummer af. "Nine Times A Night," zegt ze, om gelijk alle opflakkerende emoties resoluut de grond in te stampen met "het is de titel van een gedicht."

Linda Oh, die in New York al een tijdje sterk in opmars is, speelt een paar minutieus vormgegeven bassolo's en plaatst haar noten in alle beschikbare gaatjes. Samen met de dartele Ravitz is ze de nimmer haperende energiebron van deze geluidshalo.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 28.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.