Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Phronesis: jakkerende maten

zondag 10 april 2016, LantarenVenster, Rotterdam

Phronesis doet naar aanleiding van hun net verschenen vierde album 'Parallax' een serie optredens. Allereerst de etymologie van deze formatie. Het woord phronesis verwijst naar een Aristotelisch begrip waarin perfectie wordt gezocht door met de ratio de werkelijkheid vorm te geven. Parallax refereert aan het verschijnsel dat wat je ervaart afhankelijk is van je standpunt. Dingen dichtbij bewegen schijnbaar sneller dan voorwerpen veraf. En omdat bijvoorbeeld elk van onze ogen vanuit een ander standpunt kijkt, kunnen we diepte zien.

Dat deze formatie dit soort begrippen hanteert zegt van alles hun visie en inspiratie. Enerzijds het volgen van de cerebrale kant van het creatieve proces, anderzijds proberen dat te rijmen met de meer intuïtieve kant. Daarnaast krijgen de drie persoonlijkheden ruimte om vanuit eigen insteek en temperament het samenspel aan te gaan. Boksend, schurend, deinend, schuivend, schakelend, stapelend, jagend en gretig.

Dit energieke en enerverende trio wordt gevormd door de Deense bassist Jasper Høiby, de Noorse drummer Anton Eger en de Britse pianist Ivo Neame.

Van meet af aan is duidelijk dat ritme, maat en tempi de boventoon voeren. Met jakkerende beats, rollende grooves en spitse breaks steelt Eger de show. Keurig gedast dwalen zijn blikken regelmatig hemelwaarts en hangt zijn tong uit de mond. Hij weet veel texturen uit zijn drumkit te halen en met zijn intensieve en dominante spel iedereen bij de les te houden.

Door de energie, speelwijze en composities zou je het kunnen plaatsten in de hoek van eigentijdse akoestische jazzrock. De aanstekelijkheid zit vooral in de energie, geestdrift en de gevarieerde composities.

Pianist Neame is ondanks zijn begenadigde speltechniek qua persoonlijkheid wat timide. Zijn arpeggio gespeelde solo's zijn wat eenvormig. Daarentegen is zijn ritmische akkoordenspel sterker. Maar eigenlijk mist hij in tegenstelling tot zijn kompanen flair. Op het album komt hij wat dat betreft beter uit de verf.

Bassist Høiby is duidelijk de middelman, degene die voor verbinding zorgt tussen het stormachtige, opjuttende en expressionistische spel van Eger en de beheerste en bescheiden Neame. In samenspel met Eger glinsteren zijn ogen. Samen met Neame wordt zijn spel impressionistisch en introverter. Als katalysator stuitert hij zo met zijn knoestige en rubberen spel tussen melodielijnen en ritmestructuren.

Gezien de gretigheid waarmee gespeeld wordt, kan je van een powertrio met ietwat te veel adrenaline spreken. De dynamische bandbreedte van de avond zit tussen uptempo en midtempo en dat is soms te veel van het goede. Spanning kan je soms beter opbouwen door contrasten wat te vergroten. En af en toe een rustmoment zou de avond ook wat meer adem geven. Het gaat nu maar door en door en neigt soms naar branie.

Dit avontuurlijke trio is gedreven en beschikt over veel talent, maar iets minder geldingsdrang zou welkom zijn en waarschijnlijk overtuigender. Soms moet je leren doseren en leren weglaten. Boeddhisten zeggen dan: kill your darlings.

Louis Obbens maakte foto's van het concert dat Phronesis op 8 april 2016 gaf in Paradox, Tilburg. Klik hier om ze te bekijken.

Labels:

(Kees Schreuders, 25.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.