Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 Concert
Jazzmusici zijn net mensen

Harmen Fraanje, Anton Goudsmit, Rudi Mahall & Samuel Rohrer, vrijdag 25 maart 2016, Paradox, Tilburg

Jazzmusici zijn net mensen. Ook zij hebben zo nu en dan hun dag niet, missen de klik met hun instrument of moeten - net als deze vier musici - nog wat aan elkaar wennen. Het is allemaal niet verwonderlijk en als de muziek dan ook nog eens niet bepaald de gemakkelijkste is, kan het wel eens wat minder goed uitpakken. Het overkomt het kwartet van pianist Harmen Fraanje, gitarist Anton Goudsmit, basklarinettist Rudi Mahall en slagwerker Samuel Rohrer in Paradox, tijdens het eerste concert in een nieuwe tour. Wij luisteraars mogen er getuigen van zijn en eerlijk is eerlijk: dat is in de eerste set geen onverdeeld genoegen.

Reeds in 'Ballad' en 'Ben Benieuwd' valt op dat het samenspel niet altijd vlekkeloos verloopt, Mahalls basklarinet klinkt alsof hij nog niet helemaal ingeblazen is en Rohrer zit met zijn slagwerk Fraanje vaak eerder in de weg dan dat hij daadwerkelijk iets toevoegt. Nee, hier is het geheel duidelijk minder dan de som der delen.

Maar als pauzes ervoor dienen om de horloges gelijk te zetten en een aantal zaken met elkaar op een rij te zetten, dan heeft dit kwartet de pauze goed gebruikt. Want zie daar: de tweede set verloopt beduidend beter. Er is de in de eerste set zo gemiste samenhang en zelfs Mahalls basklarinet klinkt ineens een stuk beter, alsof er wat smeerolie is ingegaan. Wellicht is dat ook zo, het was tenslotte pauze. Het leidt in ieder geval tot een bruisende solo van Mahall, één van de hoogtepunten in het drieluik 'Friuli / Palma Nova / Wobli'. En zoals gezegd, ze maken het zichzelf niet gemakkelijk. 'Wie Axel', een compositie van Mahall, bevat een veelvoud aan tegendraadse ritmische patronen en atonale constructies van het stekelige soort die het kwartet, zij het nog wat onwennig, prima doorstaat. In het bijna romantische 'Realm Of Nows' valt Goudsmit te bewonderen in een gloedvolle, ingetogen gitaarsolo, waar Mahalls basklarinet prachtig bij kleurt.

En zo wordt het toch nog een mooie avond met musiceren op het scherpst van de snede. Dat belooft toch een prima tournee te worden, jammer dat ze maar één concert in Nederland doen.

Klik hier voor foto's van een concert dat dit kwartet gaf op 1 juni 2012 in Paradox door Cees van de Ven.

Labels:

(Ben Taffijn, 8.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.