Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Joris Roelofs - 'Amateur Dentist' (Pirouet, 2015)

Opname: 9-10 maart 2015

Na 'Aliens Deliberating', Joris Roelofs' debuutalbum voor Pirouet uit 2014, verscheen eind vorig jaar de tweede, 'Amateur Dentist', wederom een trio-cd met bassist Matt Penman en drummer Ted Poor. En ook op dit album beperkt Roelofs zich heel bewust tot de basklarinet, een liefde die hij opdeed tijdens zijn tijd in het Vienna Art Orchestra tussen 2005 en 2010. 'Amateur Dentist' is een bijzonder veelzijdig album geworden, meer nog dan 'Aliens Deliberating', met naast een aantal eigen stukken een tweetal covers en twee bewerkingen van klassieke stukken. Achter veel van de eigen stukken zit een verhaal.

Zo verwijst de opener 'Snakes And Eagles' naar 'Also Sprach Zarathustra', het beroemde boek van Friedrich Nietzsche, waarin de slang, die staat voor wijsheid en intelligentie, en de arend, die staat voor trots, kracht en sterkte, een grote rol spelen. Roelofs beweegt zich in dit nummer soepel, de twee dieren op bijzondere wijze verklankend. Tegelijkertijd vallen hier wederom de belangrijke rollen op die Penman en Poor spelen. Meer nog dan het debuut is 'Amateur Dentist' een trio-album geworden waarin de musici elkaar naadloos aanvullen. 'Para Poli' is Grieks voor 'te veel'. Roelofs zegt zelf over deze titel: "I've often been to Crete and these are particular words that I especially like. Also, the piece has a lot of chords – almost to many." Het nummer begint ingetogen, bijna bezwerend, tot zich een zeer divers melodieus patroon ontvouwt, waarin de drie musici een bijzonder evenwicht bereiken. Over het titelstuk, het korte 'Amateur Dentist', citeer ik graag uit een eerdere recensie naar aanleiding van een concert in maart vorig jaar: 'Amateur Tandarts' is niet minder tragisch. Doe mij dan maar mijn eigen tandarts, denk je bij het beluisteren van dit korte intermezzo. De basklarinet van Roelofs klinkt als een botte boor, die ieder moment je gehele mond naar de filistijnen kan helpen en drummer Ted Poor zit zodanig over zijn trommels te krassen dat je haren er recht van overeind gaan staan. Gelukkig duurt dit nummer maar kort.

Ook op dit album staat een cover van Duke Ellington. Met dit stuk probeert Roelofs naar eigen zeggen 'to fully utilize the sound possibilities, the dynamics and rhythmic flexibility of this trio.' Poor slaat hier een zeer strak en simpel ritme, terwijl Penman met strijkstok in de weer een dramatische toon produceert en Roelofs zeer lyrisch en met een melancholische ondertoon de swingende melodie vertolkt. De compositie staat als een huis en laat horen dat Roelofs missie, zoals hierboven verwoord, als geslaagd mag worden beschouwd.

Bijzonder zijn de twee bewerkingen van klassieke stukken op deze cd. Allereerst is daar een fragment uit de eerste pianosonate van de Russische componist Alexander Scriabin. Eerder schreef ik over dit stuk, dat ook tijdens het concert in Paradox werd vertolkt: het tragische hoogtepunt was wel de interpretatie door dit trio van het laatste deel van de eerste pianosonate van Scriabin, 'Funèbre'. De versie van dit trio begint met heftig, getormenteerd slagwerk van Poor en Roelofs die er donkere lijnen over trekt. Ook Penman kiest hier voor intense en donkere kleuren. Het duet basklarinet–bas dat erop volgt diept de intense kwelling nog verder uit. Wat in dat concert niet aan bod kwam, maar wel op de cd is terug te vinden, zijn het 'Kyrie' en 'Gloria' uit de 'Messe De Nostre Dame' van Guillaume de Machaut. Het is weer eens iets anders en niet bepaald gebruikelijk op een jazzalbum. En ook al klinkt De Machaut hier natuurlijk heel anders dan we gewend zijn, wat gebleven is, is de serene sfeer in de muziek, die dit trio perfect weet te vangen. Het toont Roelofs' veelzijdigheid in optima forma.

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 2.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.