Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Drifter - 'Flow' (Edition, 2015)

Opname: 29-30 november 2014

Drifter, het kwartet onder leiding van de Finse pianist Alexi Tuomarila, bracht in 1999, toen nog onder de naam Alexi Tuomarila Quartet zijn debuut uit onder de titel 'Voices Of Pohjola', gevolgd door '02' in 2003. En toen was het stil, lange tijd stil, mede door het kwijtraken van het platencontract, omdat de platenmaatschappij stopte met jazz. Maar nu is het kwartet dus herenigd onder de naam Drifter en ligt er een nieuw album: 'Flow'. De samenstelling is ongewijzigd, wat betekent dat we naast Tuomarila op saxofoon Nicolas Kummert tegenkomen en dat de ritmesectie bestaat uit bassist Axel Gilain en drummer Teun Verbruggen. In die tien jaar is veel gebeurd en Tuomarila zegt dan ook over dit album: 'The music means so much more now. Ten years ago, we were just playing tunes that we loved to play. Now the music comes from within us and somehow encapsulates the feelings of the last ten years: having our recording contract taken away, the development of our friendship as a band and the greater sense of purpose we all have in our lives. It’s so exciting for us.'

De terugkeer heeft een boeiend album opgeleverd met een aantal sterke nummers die met elkaar een dwingend karakter gemeen hebben. In 'Crow Hill' leidt dit tot een boeiende mix van doordachte melodische lijnen en virtuoze solo's, met name van Tuomarila. En in 'The Elegist' vergast Tuomarila ons op een strak ritmisch patroon, dat de luisteraar weet mee te voeren. Kummert vertelt hier het verhaal met een intens geblazen saxpartij, in melodische bewegingen.

Dit is ook duidelijk een album waarop het groepsgeluid centraal staat. De ritmesectie Gilain-Verbruggen speelt hier evident niet louter een ondersteunende rol. En dat is vooral zo in de composities van Kummert. In 'Lighthouse' zet het duo dan ook letterlijk de toon en horen we Gilain, samen met Kummert, ook nog als vocalist. Ook 'Harmattan' valt op door de evenwichtige harmonische wijze waarop het stuk is opgebouwd. Met Verbruggens zeer ritmische slagwerk als een soort van ankerpunt.

Het ingetogen 'Toueï' van Gilain geeft ons een luisterrijk duet tussen Gilain en Kummert, waarna Tuomarila een ware notenregen doet neerdalen. In afsluiter 'Vagabond' komen alle lijnen mooi samen. Het ritmische spel van Verbruggen en Gilain, de krachtige melodische lijnen van Kummert en het heldere pianospel van Tuomarila, maar bovenal dat aantrekkelijke groepsgeluid, dat ervoor zorgt dat iedere compositie klinkt als een boeiend muzikaal verhaal, een verhaal dat we maar al te graag horen.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 5.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.