Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Charles Loos Trio - 'En Public, Au Travers' (Igloo, 2015)

Opname: 14-16 mei 1987
Wolfert Brederode Trio - 'Black Ice' (ECM, 2016)
Opname: juli 2015
Nabatov/Dresser/Mahnig - 'Equal Poise' (Leo Records, 2015)
Opname: 31 mei 2014

Het pianotrio is een veelbeproefde bezetting binnen de jazz. Drie recente cd's maken weer eens duidelijk hoe je inhoud kunt geven aan die bezetting. De cd van het Charles Loos Trio bevat opnamen uit 1987, die nu uitgebracht zijn onder de naam 'En Public, Au Travers'. Loos, op piano, wordt hier bijgestaan door bassist Philippe Aerts en drummer Felix Simtaine . Dit is een album vol hoekige swing, waarin de puntige stijl van pianospelen bij Loos goed naar voren komt. Bijzonder is 'Nocturne', waarin Loos driftig met de noten strooit, ondersteund door het stuwende slagwerk van Simtaine, en waarin Aerts een van zijn gloedvolle, zangerige en sterk beeldende solo's ten beste geeft. In een driedelige suite laat het trio horen ook te floreren in het idioom van de ballad. Met name het tweede deel 'Macédoine' is een wonder van subtiliteit.

Wolfert Brederode is een ander type pianist dan Charles Loos. Waar Loos' stijl swingend is, maar wel op een hoekige, puntige manier, daar is Brederode lyrischer, romantischer en meer van de nuance dan van het grote gebaar. Op zijn nieuwe album 'Black Ice', wederom uitgebracht bij ECM Records, trakteert hij ons dan ook op menig fijnzinnig moment. Dat Brederode en de andere leden van dit trio - bassist Gulli Gudmundsson en drummer Jasper van Hulten - elkaar zo langzamerhand wel kennen, is hier goed te horen. Alles staat hier in de dienst van de composities, op één na allemaal stukken van Brederode zelf. Zoals in 'Bernani', waar de precieze, afgemeten, bijna terloopse pianoaanslagen perfect samenvallen met het slagwerk en de baslijn, allen ten dienste van het verhaal dat hier wordt verteld. De leden van dit trio, met Brederode voorop, betonen zich hier meesterlijke klankschilders.

Van een geheel andere orde is het volledig geïmproviseerde concert dat pianist Simon Nabatov, bassist Mark Dresser en drummer Dominik Mahnig gaven in De Loft in Keulen, op 31 mei 2014. Nabatov is letterlijk een onnavolgbare pianist. Melodische fragmenten doemen op om even plotseling weer te verdwijnen, op te lossen in onontwarbare kluwen van noten. Reeds in opener 'Full Circles' leidt dit tot menig enerverend moment, temeer omdat Dresser en Mahnig het spel perfect aanvoelen. En zo beheerst als het er bij Brederode aan toe gaat, zo onstuimig klinkt het hier waar het experiment voorop staat. Elkaar aftastend, als boksers in de ring - een cartoon van een boksring siert niet voor niets het cd-boekje - bepaalt eenieder zijn positie, pakt zijn rol, maar geeft ook de ander de ruimte. Zoals het in goede improvisatie betaamt.

Labels:

(Ben Taffijn, 25.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.