Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Gent Jazz Festival


Op zondag 10 juli viert Gent Jazz Festival zijn vijftiende verjaardag met uitsluitend bands uit eigen stad. Balthazar, Flat Earth Society feat. Mauro Pawlowski, Moondog by Roland and friends en Nordmann zijn die dag de bands die de prachtige Bijlokesite in vuur en vlam zullen zetten. 10 jaar geleden in 2006 diende de stad Gent het dossier in om erkend te worden door Unesco als Creative City of Music. Op de Gentse dag van het Gent Jazz Festival zetten de stad en het festival deze erkenning van Gent als Muziekstad nog eens extra in de verf.

Balthazar is een fenomeen, een van de meest relevante Belgische popbands van dit moment. De band rond frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez toert al jaren onafgebroken Europa rond en scoort hit na hit. Flat Earth Society feat. Mauro Pawlowski tapt uit een heel ander vaatje, maar is minstens even representatief voor het muzikale spectrum waarbinnen Gent Jazz Festival nu al jaren succesvol grossiert. De Gentse bandleider Peter Vermeersch zal deze keer met gitaargoden Pierre Vervloesem en Mauro Pawlowski een hommage brengen aan Frank Zappa. Pawlowski doet overigens met dEUS een paar dagen later Gent Jazz nog eens aan. Met Moondog brengt Gentenaar en blueslegende Roland samen met een select clubje inlandse topmuzikanten een ode aan de gelijknamige blinde New Yorkse kunstenaar. Moondog ging door het leven als dichter, componist en muzikant, bouwde zijn eigen instrumenten, experimenteerde in zijn kenmerkende viking-outfit met geluiden uit de metro en grootstad en kwam zo tot een knotsgekke kruising tussen jazz, klassiek en spoken word. De mannen van Nordmann vonden elkaar aan het Gentse conservatorium. Ze brengen een uitdagende mix van rock, jazz en improvisatie. Hun samenspel is gewaagd, soms explosief, maar altijd oprecht.

Qua internationale gasten is het Gent Jazz Festival ook uitstekend voorzien, getuige namen als Pat Metheny, Ron Carter, Ibrahim Maalouf, Kamasi Washington en Terence Blanchard. Gitarist John Scofield treedt aan met twee andere grootheden: pianist Brad Mehldau en drummer Mark Guiliana. De Belgische input mag er zijn, met naast de eerdergenoemde zondag optredens van onder meer De Beren Gieren, Steven Delannoye en het Wout Gooris Trio, dat in 2015 de Jong Jazztalent Gent won, een wedstrijd waarbij jaarlijks een band de gelegenheid krijgt om een bijzonder project te realiseren. Het trio maakt die belofte volledig waar met twee gastsaxofonisten: Erwin Vann en Hayden Chisholm. Voor de popliefhebbers staan er met St Germain en Lianne La Havas aansprekende namen op het affiche.

Het Gent Jazz Festival vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 16 juli op de Bijlokesite. Klik hier voor meer informatie.

Foto's: Cees van de Ven & Louis Obbens

Labels: , ,

(Maarten van de Ven, 31.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.