Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Op naar de 50

The Ob6sions, dinsdag 1 maart 2016, De Smederij, Groningen

In feite wordt het zilveren jubileum van de Smederij Sessies als het zo uitkomt al een jaar of twee gevierd, maar dinsdag 1 maart was het ook officieel zover. 25 Jaar eerder hielp pianist en sessieleider Diederik Idema voor het eerst mee de tafeltjes aan de kant te schuiven om in eetcafé De Smederij plek vrij te maken voor een groepje jamlustigen. Afgezien van de zomermaanden, waarin de leider in New York op krachten pleegt te komen, is het sindsdien elke dinsdagavond aan de Tuinstraat een komen en gaan geweest van Veelbelovend Grut en Gevestigde Namen.

Maar om nou te zeggen dat het een echte jubileumavond was, met toespraakjes en bitterballen, nou nee. Het was gewoon business as usual, met de voormalige huisband van wijlen Radio 6, die wat stroefjes uit de startblokken leek te komen. De eerste paar standards werden plichtmatig uitgevoerd, maar vanaf Deodato's 'Super Strut' ging alles lekker stomen en borrelen. Jazzfunk à la The Brecker Brothers is toch het ding van de Ob6sions.

Laat drummer Victor de Boo maar lekker doorratelen wanneer hij zich eenmaal in zijn groove genesteld heeft. Met zijn spijkerharde, gortdroge beats geeft hij het begrip 'talking drum' nieuwe dimensies. Hij zou zó mee kunnen lopen in elke willekeurige street parade in New Orleans. Ik zou hem wel eens aan het werk willen zien in het Maison (v/h Maison de la Musique) aan Frenchmen Street. Opzienbarend vond ik het toetsenwerk van Jeroen van Helsdingen. Deze jongeman barst van de energie en zijn fantasie heeft eveneens lak aan begrenzingen.

Tijdens de pauze draaiden de gesprekken vanzelfsprekend zorgelijk om nieuwe verdienmodellen in deze barre tijden. Maar ik zat naast een rijtje middelbare scholieren. Die hadden het niet over hoe je jezelf het best op Facebook profileert. Die discussieerden over het bluesgehalte van de jazz.

Labels:

(Eddy Determeyer, 22.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.