Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Meeslepende verhalen uit verre streken

Rembrandt Frerichs Trio ft. Benjamin Glorieux, zaterdag 19 maart 2016, PlusEtage, Baarle-Nassau

Ook tijdens dit concert in de PlusEtage blijkt weer dat pianist Rembrandt Frerichs allesbehalve een stijlpurist genoemd kan worden. Reeds in 'Ashera' vermengt hij met zijn trio op overtuigende wijze jazz, klassieke kamermuziek en muziek uit andere windstreken op eclectische wijze met elkaar. De samenwerking met cellist Benjamin Glorieux blijkt daarbij een gouden greep. In een gloedvolle solo toont hij zijn veelzijdigheid. In 'Hörpu' overheerst de melancholie in Glorieux' zwoele cellospel, in Frerichs' puntige pianospel en in Vinsent Planjers ingehouden slagwerk. 'Stav' is Hebreeuws voor 'herfst'. Het is Glorieux die begint met het neerzetten van een bij de titel passende sfeer, donker en intens. De solo wordt een duet als bassist Tony Overwater zich aansluit en nog donkerder kleuren toevoegt. Wat volgt zijn solo's van respectievelijk Overwater en wederom Glorieux. Beiden gloedvol en diepgravend, slechts zo nu en dan ondersteund door het bekkenspel van Planjer.

Na de pauze neemt Frerichs weer eens zijn Indiase harmonium ter hand voor de 'Perzische Suite'. Op een oosters ritme van Planjer ontvouwt zich een kleurrijke en meeslepende melodie, gevolgd door een spetterend duet van een strak drummende Planjer en een energiek strijkende Glorieux. Dan grijpt Frerichs naar een klein elektrisch apparaatje, made in China, waar je met een pennetje op kunt krassen en dat vreemde geluiden voortbrengt die wel wat relatie vertonen met het harmonium; het kent diezelfde trilling.

In 1905 maakte oud-premier en theoloog Abraham Kuyper een historische reis door het Midden-Oosten. Onlangs is over die reis een documentaireserie gemaakt die op televisie was te zien onder de titel 'Om De Oude Wereldzee'. Overwater heeft de muziek voor deze serie gemaakt en het trio voert hier dan ook het titelnummer uit. Het is muziek passend bij de serie, maar ook bij dit trio. Er worden muzikale vergezichten geschilderd, met name door de evocatieve pianoklanken. Het is kenmerkend voor de gehele set. De muziek van dit trio is poëtisch, beeldend en doet ons dromen van verre oorden en andere culturen. Dan gaat alles nog eenmaal op scherp voor 'The Path', een compositie van de Israëlische musicus Itamar Erez. Op een aanstekelijk ritme voeren Frerichs en zijn vrienden ons mee op een laatste reis.

Klik hier voor foto's van dit concert door Marcel Thomassen.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.