Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Het goede voorbeeld noemen ze dat

Paul Bollenback met Diederik Idema, Hans Lass & Steven Altenberg, dinsdag 16 februari 2016, De Smederij, Groningen

Al meteen in het eerste nummer, 'Alone Together', nam gitarist Paul Bollenback zijn begeleiders en ons mee op een spannende trip langs alle toevoerstromen en vertakkingen van de song. Dat ging er woelig en vrij aan toe, zodat alleen bassist Hans Lass met zijn vastberaden tred de expeditie op koers hield. Zo spoelden we als vanzelf aan in het Verre Oosten, in 'Isfahan' om precies te zijn. Daar toonde Bollenback dat hij ook heel breekbaar durft te soleren. Maar dat duurde niet lang, want in het daaropvolgende 'Speak Low' riep hij overmoedig: "Speak Low? Ammehoela! Kurt Weill, pak 'n keil!" En in plaats van dat drummer Steve Altenberg water op het vuur gooide, strooide die kwistig met brandspiritus, zodat de vlammen al snel sissend en krakend het dak uitsloegen. Goed dat de brandweer op tijd kwam: die kon en passant de slagwerker uit een van zijn grooves bevrijden, waar hij zich zo diep in had gegraven dat hij er op eigen kracht niet meer uit kwam.

Enfin, dit was allemaal te beschouwen als het goede voorbeeld voor de talrijke conservatoriumstudenten die elkaar na de pauze stonden te verdringen voor een plekje op het podium, of wat daarvoor moet doorgaan. Een vorige keer signaleerde ik trombonist Vladimir Psaruk reeds in deze kolommen – hij was andermaal van de partij. Hij had gezelschap gekregen van onder anderen saxofonist Artem Badenko, die als een vurig steppenveulen stond te trappelen om het Grote Verhaal van de Tenorsaxofoon uit de doeken te doen, van voor naar achter, achterstevoren, binnenstebuiten en ondersteboven. In 'If I Should Lose You' schakelde hij om te beginnen zonder de anderen erin te kennen naar een dubbeltempo en van climaxen is hij bepaald niet vies.

Ja ja, zag je zijn collega-studenten denken, wacht maar, ik ga lekker een week lang elke dag twaalf uur studeren en dan moeten jullie komende dinsdag eens opletten. Ha!

Foto: Don Hofstee

Labels:

(Eddy Determeyer, 8.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.