Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Excursie door Pennsylvania

Mostly Other People Do The Killing, donderdag 17 maart 2016, Grand Theatre, Groningen

Toen je het adjectief nog kon gebruiken was Mostly Other People Do The Killing waarschijnlijk een postmoderne band genoemd. Uit alle uithoeken van de jazz sprokkelt MOPDTK stijlelementen bij elkaar. Het stemmen der contrabas gaat naadloos over in het eerste nummer, waarin vage en minder vage referenties aan 'Happy Birthday' en 'A Night In Tunisia' komen bovendrijven. Pianist Ron Stabinsky (die trompettist Peter Evans opvolgde) gaat regelmatig op de locked hands-toer en tenorist Jon Irabagon is een vat vol historie. Hij beschikt over een prachtig rijk romig geluid, waar Don Byas model voor zou hebben kunnen staan – of misschien zelfs Dick Wilson.

De zorgvuldig vormgegeven composities van bassist en bandleider Matthew 'Moppa' Elliott zijn allemaal naar plaatsjes in Pennsylvania genoemd. Een vaak hilarische gimmick, want Moppa geeft er gelijk een guided tour bij. Zo leren we dat Jim Thorpe - bevolking in 2013 4721 zielen - oorspronkelijk Mauch Chunk (= berenplek) heette. Toen de mijnen in de jaren vijftig dicht gingen, bezonnen de vroede vaderen zich op een nieuw imago en nieuw elan en het geval wilde dat Olympisch football player Jim Thorpe precies op tijd het loodje legde. Er werd een dealtje met de weduwe gesloten, waarbij het mijnstadje de beschikking kreeg over de stoffelijke resten et voilà. (Nou ja, et voilà: er loopt al jaren een rechtszaak tussen de stad en andere nabestaanden van Thorpe, die willen dat de knoken in Oklahoma herbegraven worden, waar de native American vandaan kwam en waar genoemde knoken volgens indiaans gebruik thuishoren.)

Net als veel andere composities van Elliott bestaat 'Jim Thorpe' uit cellen met elk een specifiek karakter. De groep tackelt de overgangen voorbeeldig en glijdt gelijk de Blue Angels in perfecte formatie van subthema naar subthema. Daarbij blijft het kwartet steeds net een klikje verwijderd van 'normale' muziek. Het organische karakter en de indrukwekkende chops van de muzikanten zorgden voor veel plezier – voor schrijver dezes in ieder geval.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 30.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.