Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Poëzie
Campert, jazz en een heleboel ziel

'Campert' door Pierre Bokma & Benjamin Herman Quartet & 'Lamento' door Tom America, woensdag 16 maart 2016, ParaBIEBop, Paradox, Tilburg

'De wereld swingt als de pest, de rest is gemompel van bedelaars' (Remco Campert)

Deze tweede editie van ParaBIEBop was wel een hele bijzondere. Een muzikaal en literair treffen tussen de top van de Nederlandse schrijvers, Remco Campert, en topmuzikant Benjamin Herman. De melancholische gedichten van Campert, smaakvol ingekleurd met swingende, dan wel heerlijk meeslepende (jazz)muziek van Herman en zijn kwartet bezorgden het enthousiaste publiek een prachtige avond in het Tilburgse Paradox. Het was tevens een mooie aftrap voor literair festival Tilt, dat van 16 tot en met 19 maart plaatsvond in Tilburg.

Alhoewel het de bedoeling was dat Campert zelf aanwezig zou zijn om zijn gedichten voor te dragen, moest hij helaas om gezondheidsredenen verstek laten gaan. Een teleurstelling voor velen natuurlijk, maar daar werd een uitstekende oplossing voor gevonden in de persoon van acteur Pierre Bokma. "Gelukkig gaat het met Campert weer goed, hij is uit het ziekenhuis en rookt nog steeds als een ketter," schertste Benjamin Herman bij de aankondiging.

Bokma won twee keer de Louis d'Or, de belangrijkste toneelprijs van Nederland en vier maal een Gouden Kalf voor zijn rollen in verschillende Nederlandse films en televisieseries. Daarnaast heeft Bokma, net als Campert en Herman, een hart voor jazz. Hij speelde ook in het theaterstuk 'Koeien', een opera van en over componist en pianist Misha Mengelberg. Bokma, Campert en Herman kennen elkaar van de Amsterdamse kunstenaarssociëteit De Kring en waren regelmatig samen op de Nederlandse televisie te zien. De link naar Bokma was mede door toedoen van Herman snel gelegd.

De avond werd ingeleid door Tom America. Hij vermuzikaliseerde twee gedichten van Campert met samples en elektronica op zijn keyboard. Bij zijn compositie van 'Licht van mijn leven' maakte cineast Leonard Retel Helmrich later een korte film met de door hem zelf ontwikkelde Single Shot Cinema-methode. Zoals America aankondigde: een voorgelezen arabesk in woord en beeld. De indrukwekkende film werd getoond aan het begin van deze boeiende avond in een stijf uitverkocht Paradox.

Het tweede stuk creëerde de Tilburgse componist rondom 'Lamento'. Een meesterwerk van Campert met zorgvuldig gekozen woorden, onafgemaakte zinnen en strategisch gekozen herhalingen. "Het woord 'altijd' bijvoorbeeld komt in het gedicht 24 keer voor. Normaal gesproken is dat ondenkbaar, maar Campert komt ermee weg," aldus America. Later op de avond speelde het Benjamin Herman Quartet hun versie van 'Lamento'. Want juist door het ritme van het gedicht is het heel goed geschikt om op muziek te zetten. Bokma las het voor terwijl het kwartet speelde. De muziek afgestemd op de ritmiek van de woorden, aanzwellend tot een onheilspellende climax; de uitspraak 'Ik zie muziek' kreeg er gedaante mee.

Remco Campert is zelf ook een groot jazzfan. Hij schreef over verschillende grote jazzmusici en dat wekte de aandacht van Benjamin. Uiteindelijk resulteerde die samenwerking in het album 'Campert'.

Saxofonist Benjamin Herman is een alleskunner. Of het nou swingende pop, soul, zwoele - of juist stomende - jazz is, hij kan het allemaal. Als het hem maar inspireert. Deze avond besteeg hij het podium met kompanen Daniël von Piekartz (zang, piano), Ernst Glerum (cello) en drummer Joost Patocka. Herman liet veel ruimte voor de anderen. Er waren diverse soli van Patocka en Glerum, en Von Piekartz zong met overgave diverse gevoelige ballads. Het kwartet vulde de door Bokma gelezen gedichten aan, of speelde inspirerende intermezzo's. Met de jonge Von Piekartz heeft Herman een opvallende pijler in zijn gezelschap. Hij zingt en speelt met bezieling én een ontwapenende frisheid, waarmee hij de harten van het publiek verovert. Campert zou er vast van genoten hebben.

Klik hier voor foto's van deze avond door Donata van de Ven.

In de Jazztube hierboven zie je 'Licht van mijn leven', een gedicht van en door Remco Campert, op muziek van Tom America in een film door cineast Leonard Retel Helmrich.

Labels: ,

(Donata van de Ven, 22.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.