Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ziv Taubenfeld/Shay Hazan/Nir Sabag - 'Bones' (Leo Records, 2015)

Opname: mei 2015

In het inlaytje heeft basklarinettist Ziv Taubenfeld het over dromen en bespiegelingen, die soms nergens toe leiden en juist daarom waardevol zijn. Hij trekt dat idee door naar de muziek. Ook daar heb je situaties dat ideeën de ene keer rijpen tot aangenaam ooft en een andermaal in het creatieve proces zelf blijven rondcirkelen.

Wel, afgaande op wat er op 'Bones' gebeurt zou ik zeggen dat Taubenfeld vaker vruchten plukt dan dat hij in zijn dromen blijft hangen. Alle composities zijn van zijn hand – doorgaans lijken ze te beginnen als al dan niet collectieve vrije improvisaties, om pas tegen het eind hun melodie prijs te geven. Het is veelzeggend dat het enige stuk dat echt als een liedje klinkt, 'Citron Village', met twee minuten ook het kortst is.

In 'Under The Ab Tree', waarmee de cd opent, wordt de kwaliteit van het geluid van de basklarinet onder de loep genomen. Dat gebeurt in slow motion, als een soort tai chi. Dat de sound van Taubenfelds instrument goed blijkt te mengen met der buren boor beschouw ik als een positieve zaak. In het laag klinken nog vage echo's van Eric Dolphy door, hoe kan het ook anders, maar die associatie beklijft niet. Meer interactie met de bas van Shay Hazan en de drums van Nir Sabag is er in 'Blue Key'. Hier laat Hazan horen hoe weelderig zijn instrument kan klinken.

'Milonga' is dan weer zo'n ding dat niet rechtstreeks verwijst naar de Latijnse dans, maar blijft dromen over de lengte van de splitten in de japonnen van de dames en de vraag welke pommades de heren nu toch weer voor hun snorren hebben gekozen. Drummer Nir Sabag geeft de mallets de ruimte in 'Gold Wood' en roept Han Bennink op in zijn snaresolo in 'Egge'.

Het gaat niet snel vervelen – maar dat neemt niet weg dat je dit soort dromen eigenlijk live moet meemaken.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.