Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ralph Alessi - 'Quiver' (ECM Records, 2016)

Opname: september 2014

Ralph Alessi's stijl van trompet spelen valt wellicht nog het best te omschrijven als afgemeten en precies. Hij doseert zijn spel op meesterlijke wijze en laat geen noot te veel horen. Het komt de emotie die hij op zijn nieuwe album 'Quiver' over wil brengen beslist ten goede. In zijn streven weet hij zich prima ondersteund door pianist Gary Versace en zijn vaste ritmesectie bestaande uit bassist Drew Gress en drummer Nasheet Waits, voorwaar niet de eerste de besten. 'Heist' maakt mooi duidelijk waar Alessi voor staat. Redelijk traditioneel in zijn techniek blaast hij hier een ballad-achtige melodie, zonder tierlantijnen, strak en intens. Versace zoals vaker op dit album is duidelijk zijn partner en pakt de melodie over met even gericht als minimaal pianospel. Op de achtergrond horen we Gress en Waits het geheel versieren.

Op de twee vorige albums van Alessi, 'Cognitive Dissonance' en 'Baida' was Jason Moran de dienstdoende pianist. Het leverde pittige albums op waarvoor vooral Moran tekende met zijn puntige pianospel. Met 'Quiver' slaat Alessi echter een andere weg in en de keuze voor Versace is dan ook niet meer dan logisch. Het titelstuk staat voor deze omslag. De trompettist speelt hier een poëtische partij, die door Versace's dromerige pianospel prima wordt geflankeerd. Ook 'Gone Today, Here Tomorrow' is een goed voorbeeld van dienstbaarheid aan de melodie. Het kwartet pakt de melodie iedere keer in volledige harmonie op, om op andere momenten elkaar de vrijheid te geven voor meer individuele bijdragen.

Al met al ligt hier een album met een grote poëtische zeggingskracht, waarin een belangrijke plek is ingeruimd voor de beeldende melodieën waar Alessi in grossiert. Een typische ECM-plaat en in dit geval geldt dat beslist als een compliment.

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 17.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.