Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
The Preacher Men - 'Preaching Out Loud' (InOvation Music, 2016)


Drie oudgedienden uit de Nederlandse jazz hebben de krachten gebundeld en belijden onder 'The Preaching Man' hun geloof in het traditionele hammondorgeltrio. 'Preaching Out Loud' heet het debuut, waarvan akte. Met opener, het alom bekende 'Loverman', geven saxofonist Efraïm Trujillo, organist Rob Mostert en drummer Chris Strik direct hun visitekaartje af. Op een strak geslagen beat en een lang aangehouden, slechts langzaam veranderende grondtoon op orgel, zet Trujillo in, licht gruizig, warm en met ingehouden swing. En dan pakt Mostert de groove, een groove zoals je alleen maar kunt krijgen met Hammond B3. 'Speeddate', een compositie van Trujillo doet zijn naam alle eer aan. Hij blaast de melodische partij in de hoogste versnelling, aangevuurd door zijn mede-preacher men. En ook de solopartij die Mostert hier verzorgt, is niet te versmaden. Wat een groove, wat een swing!

'I Want A Little Girl' is een roomzachte ballad waarin de Hammond een grootse en meeslepende rol speelt. Het verlangen naar het kleine meisje klinkt door in iedere noot. Een titel overigens die heden ten dage wellicht wat verdacht klinkt. Maar goed, het is een cover, dus dat mogen we de heren niet aanrekenen. In 'Sticks Tricks' horen we allereerst Strik in opzwepend ritmisch slagwerk, waarna Trujillo een vet groovende partij inzet, geflankeerd door Mostert. Dit gezamenlijk geschreven nummer behoort onmiskenbaar tot een van de hoogtepunten van dit album, getuige ook de energieke dialoog tussen Mostert en Strik, waar de vonken vanaf spatten.

Afgesloten wordt er met een klassieker van pianist en componist Horace Silver, 'The Show Has Begun'. En dit is Silver ten voeten uit. Zeer ritmisch en melodisch loodsen The Preacher Men ons door deze geweldige compositie heen. Als je je debuutalbum eindigt met een compositie die deze titel draagt, geef je aan dat je van plan bent om het niet te laten bij dit debuut. Nou, we zijn er klaar voor. Op naar meer van dit energieke moois van The Preacher Men. Spread the word!

Klik hier om te luisteren naar een track van dit album: 'Going Back To Memphis'.

Labels:

(Ben Taffijn, 24.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.