Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Lp
Linus - 'Linus + Skarbø / Leroux' (El Negocito, 2015)

Opname: februari 2015
Linus + Økland / Van Heertum - 'Felt Like Old Folk' (eigen beheer, 2015)
Opname: 14 februari 2015

Begin vorig jaar zocht Linus, het duo bestaand uit gitarist Ruben Machtelinckx en saxofonist Thomas Jillings, de samenwerking met gitarist Frederik Leroux en slagwerker Øyvind Skarbø. Na een residentie bij JazzCase in Neerpelt volgde een reeks concerten, waaronder in Paradox, Tilburg. Bij beluistering van het titelloze album dat in diezelfde tijd uitkwam bij El Negocito Records valt wederom de invloed van de Amerikaanse folk op, zoals ook genoemd in de concertrecensie. Met 'Down' wordt je in één klap gekatapulteerd naar een stoffig woestijnstadje, middels een ritmische op banjo gespeelde melodie en een krassende saxofoonbijdrage van Jillings. In 'Finco' horen we beide gitaristen, op een aantrekkelijk ritme van Skarbø, in subtiel en verdicht samenspel en komt Jillings met zijn typische, gruizige, van veel lucht gepaard gaande stijl van blazen ertussendoor piepen.

In 'Porch' horen we Machtelinckx en Leroux in rustgevend banjospel, geflankeerd door mysterieus synthesizerspel van Jillings, de sfeer van een warme, doelloze middag op de veranda vertolken. In 'La Boeuf' staat Jillings centraal in een zeer fijnzinnige en zacht aangezette partij. Tot Skarbø ervoor kiest om er een bluesritme in te gooien, waardoor het nummer in een aangename tred belandt. Naast de composities van Machtelinckx en Jillings bevat dit album een drietal alleszins spannende improvisaties met de humoristische titels 'Vaag', 'Vlaag' en 'Vraag'.

In dezelfde tijd waarin dit album werd opgenomen, februari 2015, dook Linus ook met twee andere kompanen de studio in: Nils Økland en Niels van Heertum. De opnames van deze sessie zijn intussen ook als fysiek product verkrijgbaar onder de naam 'Felt Like Old Folk'. Op 'Felt' na, een compositie van Machtelinckx, bestaat dit album uit improvisaties. Vanzelfsprekend drukt Linus op dit album zijn stempel, maar door de toevoeging van Nils Øklands Hardangerviool en Van Heertums euphonium ligt er hier wel een totaal ander werkstuk.

Wat blijft is de dromerige, landerige sfeer en het volstrekt pretentieloze musiceren. Alleen is het op dit album nog sterker aangezet. Op het album met Skarbø en Leroux is nog sprake van stukken met een duidelijke kop en staart, een melodie en een verhaallijn. Op 'Felt Like Old Folk' is daar geen sprake van. In plaats daarvan creëert dit viertal een ingenieus klanklandschap vol prachtige kleuren en onverwachte vergezichten, waarbij je je tijdens het luisteren continu zit af te vragen waar al die geluiden vandaan komen. Het titelstuk 'Felt' heeft dezelfde sfeer als de improvisaties, maar met meer structuur. Een structuur die vooral wordt bepaald door de bezwerend repeterende gitaarakkoorden van Machtelinckx, die prachtig contrasteren met de klanknevel die Økland aan zijn fiddle ontleent.

Een vruchtbare maand dus, februari 2015. Ligt er nog meer op de plank? Laat maar doorkomen, zou ik zeggen. En dan graag ook weer in dat prachtige design van Ante Timmermans. Beide cd's zitten in een nogal afwijkende verpakking, het formaat dat we gewend zijn van dvd's. Mooi papier, ingenieus gevouwen en bedrukt. Vooral 'Felt Like Old Folk' is naast een feest voor het oor ook een feest voor het oog. Echter, er zijn er maar 500 van gemaakt. Dus haast u!

Op 18 september 2015 speelde Linus met Økland en Van Heertum in De Bijloke te Gent. Klik hier om video-opnamen van dat concert te zien en te horen.

Labels:

(Ben Taffijn, 8.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.