Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Esther & Mateusz – 'What’s Hard To Find' (eigen beheer, 2015)


Zangeressen zijn er dertien in een dozijn, laat ze aan een microfoon ruiken en ze barsten los in een woeste scat over 'Summertime' – maar die Esther Van Hees is er een om in de gaten te houden. Op het eerste gehoor is haar stem niet bepaald jazzy. Meer iemand voor het folkcircuit, ben je geneigd te denken, of voor een tribuut aan Björk. Maar met die stem doet Van Hees aanmerkelijk meer dan je gemiddelde folkie. Om te beginnen heeft ze een groot bereik en klinkt ze in alle registers even sterk en zuiver. In het laag ('How Long Has This Been Going On') doemt zelfs het diffuse haardbeschenen gelaat van Julie London op. Dat bronstige zuchten – nee, daarvoor moet je bij La London zelf zijn. Het Engels, Frans en Spaans van deze Belgische is, voor zover ik het kan beoordelen, vlekkeloos.

Ze is, samen met haar muzikale partner gitarist Mateusz Pulawski, ook een getalenteerde songschrijver, getuige de titelsong 'What Is Hard To Find'. Dat slaat ook op de hoes, een schilderij van Els Cools, tante van Esther, waarop een bepaalde weggebruiker moeilijk te ontdekken is. Maar ik heb al te veel verklapt. Dat die twee echt liedjes kunnen schrijven bewijzen ze met '19th Day Of The Moon Cycle'.

Het eerste nummer, 'I Will Wait For You', begint a capella. Vaag dringen achtergrondgeluiden door, wat het gebodene een authentieke toets geeft. Iets ambachtelijks zou ik haast zeggen, wanneer je dat nog zou kunnen zeggen. Drie composities zijn van de hand van pianist Bill Evans, wat uiteraard ook het een en ander zegt over de oriëntatie van het duo. Verder valt op dat er veel out-of-tempo gewerkt wordt; de traditionele bepalingen en begrenzingen van de traditionele ballads zeggen Van Hees en Pulawski niet zoveel. Die laatste heeft een mijmerende stijl die goed past in de hele aanpak. Maar dan mijmeren in de zin van lucide dromen. Dit soort muziek is hard to find.

Deze cd verschijnt op 1 april.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.3.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.