Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Rocken met een melkschuimer

Teun Verbruggen & Oscar Jan Hoogland, woensdag 27 januari 2016, De Singer, Rijkevorsel

Onder de benaming 'Beste Buren' vinden er momenteel in Nederland en België een aantal concerten plaats waarin jazzmusici uit beider landen met elkaar samenspelen. Dat gebeurt namelijk bijzonder weinig en dat is jammer. Nederlandse musici zijn dan ook in België niet vaak te horen en andersom gebeurt dat ook maar mondjesmaat. Vandaar dit initiatief. De Singer in Rijkevorsel, altijd in voor een experiment, is een van de Belgische podia die hieraan meedoet en programmeert drie avonden voor een duo bestaande uit, hoe kan het ook anders, een Belg en een Nederlander. Nu Teun Verbruggen en Oscar Jan Hoogland. Je kunt het slechter treffen!

Teun Verbruggen is zo'n beetje de meest gevraagde slagwerker in België en in ieder geval een van de meest experimentele. En Hoogland is een ware toetsenvirtuoos die als pianist zo ongeveer alles doet, behalve pianospelen. Ook vanavond heeft hij weer interessant speelgoed meegenomen naast zijn elektrische klavichord, een instrument dat oorspronkelijk afgeleid is van de klavecimbel, maar dat ook kenmerken heeft van een snaarinstrument. Doordat direct achter het klavier de snaren zichtbaar zijn, kun je die ook rechtstreeks bespelen, iets wat Hoogland natuurlijk veelvuldig doet. En dan niet alleen met zijn vingers, maar ook met schaaltjes die hij erop laat stuiteren, met een cassettespelertje die intussen Afrikaanse zang ten gehore brengt en met een melkschuimer die het elektrische mechaniek stoort, waardoor er een vorm van noise wordt gerealiseerd.

Opvallend aan de set van ruim drie kwartier die de heren verzorgen, is het ritmische aspect. Samen kiezen ze ervoor om eens een flink partijtje te rocken. Verbruggen ramt er daarbij lustig op los in een vette en stomende groove, terwijl Hoogland zijn klavichord laat scheuren als een elektrische gitaar, mede dankzij de eerder genoemde melkschuimer. Maar het kan ook in een iets lager tempo. Met een laid-back groove, als een eindeloze trip. De klavichord leent zich perfect voor repeterende patronen met een wat 'zeurend' karakter en het slagwerk van Verbruggen doet ons deinen op de stoel. Dan wordt het tempo weer opgevoerd - Hoogland haalt zijn melkschuimer weer tevoorschijn en laat zijn klavichord gieren als een cirkelzaag, Verbruggen lijkt ineens vier armen te hebben, zo overdonderend klinkt zijn slagwerk. Zo brengt dit tweetal deze set naar een mooie climax.

Amai, deze twee moeten toch écht linea recta naar de studio!

Foto's: Maarten Jan Rieder & Cedric Craps

Labels:

(Ben Taffijn, 7.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.