Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Nestors aan zet

Fred Van Hove & Michael Moore, zondag 10 februari 2016, De Singer, Rijkevorsel

Twee nestors van de geïmproviseerde muziek in dit derde 'Beste Buren'-concert in De Singer. Uit België de pianist Fred Van Hove en uit Nederland rietblazer Michael Moore. Als we de beide sets moeten samenvatten, valt vooral de felheid en intensiteit waarmee er wordt gemusiceerd op. Van Hove's handen schieten over de toetsen, het ene complexe patroon voor het andere verwisselend, terwijl Moore, de ene keer op klarinet en de andere keer op altsax, zijn instrument laat janken, huilen en schuren. Beiden betonen zich ware virtuozen op hun instrument.

Zo zit er een moment in het eerste stuk waarbij het samenspel nog het meest wegheeft van een kat die een vogel achternazit. De kat verklankt door de uitzinnige capriolen van Van Hove en het vogeltje door de kwetterende en piepende klarinet. Het tweede stuk heeft een melancholieker karakter. Van Hove bouwt in dit stuk met zijn verdichte pianospel een muur van geluid, bestaande uit ritmische patronen, laag over laag. Moore's charismatische en felle solo vol vibrerende noten op altsax schuurt hier tegenaan.

In de tweede set is het Moore die begint op altsax met een repeterend melodieus motief, ondersteund door gerichte akkoorden van Van Hove. En ook in dit stuk valt de intensiteit en diepgang op. Het is dwingende muziek die hier gespeeld wordt, waaraan niet te ontkomen valt. In het laatste stuk hanteert Moore de klarinet, de cirkel is rond. Beginnend met een solo waarin een gruizige, intieme melodie wordt geblazen. Tot Van Hove zich geroepen voelt om ook een duit in het zakje te doen en de melodie met gericht aanslagen completeert.

Al met al wordt hier prachtig gemusiceerd door twee artiesten waarvan we dit ook mogen verwachten. En het feit dat beiden nog nooit zo samen op het podium hebben gestaan, is dan ook geen beletsel. Wel valt in de tweede set op dat er, ten opzichte van de eerste, niet meer echt iets wordt toegevoegd. Integendeel, we hebben meer te maken met een herhaling van zetten. Eén iets langere set had wellicht een betere spanningsboog opgeleverd.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Ben Taffijn, 24.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.