Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Het voorjaar is begonnen

Hearts And Minds / John Butcher, Okkyung Lee & Mark Sanders, zondag 31 januari 2016, DE Studio, Antwerpen

Het voorjaar is begonnen bij Oorstof. In DE Studio in Antwerpen geeft de zon reeds warmte in een oogverblindende set van drie sterren aan het improvisatiefirmament: rietblazer John Butcher, celliste Okkyung Lee en percussionist Mark Sanders. Zij horen onbetwist tot het slag muzikanten dat geluiden uit hun instrumenten weet te halen waarvan je als luisteraar niet eens weet dat ze bestaan. Een overrompelend klankfestijn is wat wij, die gelukkig in groten getale naar DE Studio zijn gekomen, krijgen voorgeschoteld.

De kwaliteiten van deze drie staan niet ter discussie. Butcher is inmiddels een oudgediende, wiens direct herkenbare spel - mede dankzij zijn circular breathing-techniek - je de rillingen over de rug doet lopen. Strakke melodieën speelt hij zelden, maar met zijn stuurse, schurende toon weet hij de luisteraar wel te raken. De combinatie met Lee valt dan ook goed uit, want deze celliste is er eveneens bedreven in om onverwachte klanken uit haar instrument te halen, met name door haar techniek, waarbij zij veel gebruik maakt van de hals van het instrument. Door snel met haar linkerhand van boven naar beneden over de snaren te bewegen, terwijl ze met rechts de strijkstok gebruikt of pizzicato speelt, weet ze zeer onverwachte en bizarre vibraties te genereren. Maar zo nu en dan rijzen je ook de haren ten berge als ze haar stok, stevig aandrukkend op de snaren, heel langzaam heen en weer beweegt. Het lijkt het spookhuis op de kermis wel! Als derde hebben we dan nog Sanders. Staand achter zijn drumstel met toebehoren verrast hij vooral door het intensieve gebruik van de grootste trommel. De echo die gepaard gaat met het bespelen daarvan geeft deze set een speciaal tintje, evenals het veelvuldig gebruik van allerhande gongs die Sanders over de trommels verdeelt.

Maar er is meer deze avond. Want de eerste set is voor het uit Chicago afkomstige Hearts And Minds. Dit trio, bestaande uit basklarinettist Jason Stein, drummer Frank Rosaly en toetsenist Paul Giallorenzo, maakt regelrechte grotestadsmuziek. De bijdrage van Giallorenzo zet daarbij de toon. Op een analoge Moog-synthesizer uit 2005, een van de laatste gemaakte, ontworstelt Giallorenzo diepe en donkere bastonen,ee die vrijwel ieder nummer van een niet te stuiten groove voorzien. Dat Chicago ook een van de bakermatten is van de blues, wordt hier weer eens duidelijk. Daarnaast bespeelt Giallorenzo het type keyboard dat we kennen van die onsterfelijke liedjes van The Doors, met datzelfde psychedelische sausje. Het is een prima voedingsbodem voor Stein, die zijn basklarinet regelmatig binnenstebuiten keert en naar hartenlust krast, piept, schuurt en knispert en zo nu en dan meegaat in de aanstekelijke groove. Maar de echte verrassing is Rosaly. Zelden iemand zo los, terloops en onnadrukkelijk horen drummen. Volstrekt intuïtief is hij constant op zoek naar wat nu weer zal passen. Zo zit hij er ook bij, in diepe concentratie, vaak met zijn ogen dicht. Maar met een overdaad aan speeltjes en stokken in alle soorten en maten weet hij de sfeer naar zijn hand te zetten. Hij nuanceert de groove van Giallorenzo, waardoor de muziek niet saai wordt, terwijl hij en passant Stein weer wat munitie aanreikt voor een tegendraads loopje.

Klik hier voor foto's van dit concert door Geert Vandepoele. En hier vind je een fotoverslag door Hans van der Linden.

Labels:

(Ben Taffijn, 10.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.