Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een dichter van het vrije vers

Craig Taborn, vrijdag 5 februari 2016, De Doelen, Rotterdam

Dat Craig Taborn in de laatste jaren is uitgegroeid tot een van de belangrijkste jazzpianisten behoeft zo langzamerhand geen betoog meer. Niet alleen werkte hij de afgelopen jaren met uiteenlopende musici als Lotte Anker, James Carter, Steve Coleman, Okkyung Lee, Roscoe Mitchell, Chris Potter, Tim Berne en Louis Sclavis, ook solo laat hij zich niet onbetuigd, met als hoogtepunt tot nu toe 'Avenging Angel', het ECM-album uit 2011. Maar ook hier in De Doelen, in een concert georganiseerd door Jazz International Rotterdam, laat hij weer horen waar zijn reeds opgebouwde roem op gebaseerd is.

Taborn is een dichter, zoveel is wel zeker als je zijn precieze, geraffineerde en intelligente spel hoort, maar dan wel een van het vrije vers. Want vooral het eerste deel van deze volledig geïmproviseerde set is van een ongenaakbare schoonheid, waarin de abstractie centraal staat. Als geen ander weet Taborn de spanning op te bouwen, waarbij zijn spel een zekere stroefheid kent - het is soms net of we een melodie horen waar stukjes uit weggevallen zijn. Maar diegenen die Taborn kennen, weten dat dit nu net zijn eigenheid is, deze bijna brokkelige, aftastende manier van spelen. Waarbij de invloed van hedendaags gecomponeerde muziek ongeveer net zo groot is als die van de jazz. Hij houdt het een groot deel van deze set vol, zowel in de rustige passages als op de momenten waarop het er hectischer aan toe gaat.

De melodieuze momenten zijn in die eerste drie kwartier op één hand te tellen en zijn van korte duur. Echt melodieus spelen doet Taborn dan ook pas helemaal naar het einde toe, alsof hij wil laten horen dat hij dat ook kan. Maar dan doet hij het ook wel gelijk goed. Met een lage noot die hij met de linkerhand laat repeteren, alsof er toch een drummer op het podium zit, en met een stuwende, overdonderde, wel wat van minimal music weghebbende melodie. Minutenlang gaat dit zo door tot Taborn het concert naar een climax voert en het klaar is, ons in verbijstering achterlatend.

Labels:

(Ben Taffijn, 19.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.