Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
East meets West

Tord Gustavsen, Simin Tander & Jarle Verspestad, vrijdag 29 januari 2016, Paradox, Tilburg

'East meets west', die gedachte staat centraal in het nieuwe project van pianist Tord Gustavsen, cumulerend in een nieuw album bij ECM onder de titel 'What Was Said'. Een album waarvoor Gustavsen de samenwerking heeft gezocht met de Afghaanse zangeres Simin Tander – east meets west dus.

De kern van het project ligt in Gustavsens verleden en draait om de traditie van de Noorse kerkmuziek die hij van huis uit meekreeg. Deze liederen heeft Gustavsen niet alleen opnieuw van muziek voorzien, maar hij heeft de teksten ook nog eens laten vertalen in het Pashtun, de moedertaal van Tander. Daarnaast passeren een aantal gedichten van de middeleeuwse islamitische mysticus Jalal-al-Din Rumi de revue, vertaald in het Engels. Het project gaat dus over kruisbestuiving aan de hand van spirituele teksten, kruisbestuiving tussen oost en west en tussen islam en christendom. Een prachtig idee in deze tijd van polarisatie.

Het is dan ook jammer dat het plan niet geheel is geslaagd. Dat blijkt tijdens het concert in Paradox en dat blijkt bij het beluisteren van de cd. En dat ligt aan twee dingen. Ten eerste: de muziek. Niets ten nadele van de kwaliteiten van Gustavsen, maar het klinkt allemaal wel erg glad en gepolijst, terwijl deze nummers, die gaan over de mystieke kant in ons bestaan, wel wat meer spanning en ingetogen dramatiek kunnen gebruiken. Die spanning en dramatiek ontbreekt echter nagenoeg. Integendeel, de muziek neigt maar al te vaak naar kitsch en vals sentiment. Maar ook de zangstijl van Tander helpt niet echt. Tander heeft een prachtige stem, maar gebruikt wel erg veel vibratie en verfraaiing. En haar stijl is eerder theatraal dan ingetogen. Nu realiseren wij ons dat er in het oosten anders wordt gekeken naar mystieke beleving dan in het westen - in het oosten gaat het er vaak beduidend theatraler aan toe, maar het leidt er wel toe dat er bij ons als (westerse) luisteraars emotioneel niet veel gebeurt. En dat was wel de bedoeling!

Nu helpt een ambiance als Paradox met ver over de honderd bezoekers, die niet allemaal even stil zijn, natuurlijk ook niet echt, maar bij beluisteren van 'What Was Said' ontstaat er niet een wezenlijk ander beeld. Sterker nog, de cd is tammer dan het concert. Wat overblijft is dat er prachtig wordt gemusiceerd, zowel door Gustavsen als door slagwerker Jarle Verspestad, en dat er prachtig wordt gezongen door Tander. Maar kippenvel en huiver? Nee, helaas niet.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Ben Taffijn, 10.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.