Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Braaf maar perspectiefrijk

Maartje Meijer Kwintet, vrijdag 5 februari 2016, Paradox, Tilburg

De relatief onbekende Maartje Meijer is gestart met klassieke piano en heeft een achtergrond in de popmuziek. Ze is arrangeur en muzikaal leider van de New Amsterdam Voices en geeft zangworkshops close harmony aan verschillende conservatoria. Naast al deze activiteiten is ze de bandleider van een wonderbaarlijk kwintet met Maarten Hogenhuis op altsax, Joris Roelofs op basklarinet en een ritmesectie bestaande uit bassist Tobias Nijboer en slagwerker Joan Terol Amigó. Na haar debuutalbum 'Virgo' presenteert Meijer nu haar tweede album 'Inner Circle'. Het is het laatste optreden in een lange rij, waarna ze met zwangerschapsverlof zal gaan.

Gezien de goede recensies op beide platen en een bijna volmaakte line-up zijn er vanzelfsprekend hoge verwachtingen. Deze worden maar ten dele waargemaakt. Maartje Meijer zingt met een loepzuivere stem, waaraan soms een minuscuul gruizig randje te ontdekken valt. De zonnige kanten van het dagelijkse bestaan worden in alle bescheidenheid en mijmerend voor het voetlicht gebracht. In het eerste deel van deze avond wordt zo nu en dan van de afgesproken setlist afgeweken. Logischerwijs zorgt haar vergevorderde zwangerschap zo nu en dan voor beperkingen. Een ingelaste, instrumentaal stuk levert dan een welkom recupereermoment op. Bijkomstig voordeel is dat dit bij 'Mushroom' leidt tot interessant en uptempo blazerswerk. Hogenhuis en Roelofs zijn solisten van een hoog kaliber.

De arrangementen en solistische miniatuurtjes tillen de liedjes naar een hoger dynamisch plan. De wat dromerige, soms zelfs lome zangpartijen zijn te eenduidig en het pianospel sluit hier naadloos bij aan. Het onderscheid wordt aangebracht doordat er een nummer in het Nederlands wordt gezongen. 'Als Ik Rennen Mag' drijft op melancholie en wordt energiek ondersteund. 'She’s Leaving Home' is de enige cover die Meijer onder handen neemt. De song wordt door triestheid omhuld, net als bij The Beatles.

Samenvattend mag de muziek van Maartje Meijer wat meer risico's en avontuur met zich meebrengen. Bovendien voegden de zeer korte optredens van Mylene Berghs als tweede stem weinig toe aan het geheel. Het is allemaal wel erg braaf. De geweldige line-up in combinatie met de stem van Meijer biedt echter perspectief voor de toekomst.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 16.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.