Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Machtelinckx/Jensson/Badenhorst/ Wouters - 'Flock' (El Negocito, 2014)

Opname: april 2014

Als er een woord te binnen schiet bij het beluisteren van dit album is het wel 'esoterisch'. De muziek op 'Flock' richt zich immers direct op de ziel en dwingt de luisteraar tot zelfreflectie en meditatie, tot een naar binnen keren. Dat gebeurt met intimistische bespiegelingen en sterk contemplatief spel. Bij elke luisterbeurt pel je als het ware weer een laagje af en voeren de uitgepuurde klanken je naar nog onverkende horizonten.

De Belgische gitarist Ruben Machtelinckx (1986) begon op 15-jarige leeftijd met gitaar spelen. Hij raakte geïnteresseerd in improvisatie en ging naar het conservatorium van Antwerpen, waar hij in 2010 cum laude afstudeerde. Met zijn IJslandse collega Hilmar Jensson en zijn landgenoten Joachim Badenhorst (sax, klarinet) en Nathan Wouters (bas) leverde hij in 2012 een prachtig verstild debuutalbum af, 'Faerge', dat lovend werd ontvangen. 'Flock' neemt dit als uitgangspunt, maar klinkt zo mogelijk nog hechter. De individuele instrumenten versmelten hier tot een melodieuze klankenjas, die de luisteraar als gegoten zit.

In gesprek met Jazz'Halo vertelde de gitarist over de werkwijze van dit kwartet: 'Kenny Wheeler zei in een interview: "What I like doing best is writing sad tunes, and then letting wonderful musicians destroy them. I don't want the players to try to interpret what they think I'm feeling." Ik heb hetzelfde gevoel met deze band: alle musici zijn capabel om zeer melodisch te spelen maar ook om stevig een andere richting op te zoeken.'

Machtelinckx slaat daarmee de spijker op zijn kop, want hoe sereen en intimistisch van sfeer dit album ook is, het viertal weet de lucht op gepaste tijden ook te laten betrekken, bijvoorbeeld met de meer donkere, noisy gitaarakkoorden in het toepasselijk getitelde 'McMurdo'. Het contrast tussen banjogetokkel, terugkerende gitaaraanslagen en bezwerende klarinetklanken maakt dit nummer tot een hoogtepunt. En in 'Cumulus' wordt een rond een basloopje opgebouwd klassiek kamerensemble plots doorsneden met gitaren.

'Loos' kenmerkt zich door een fijne jangle in de uitwaaiende gitaarpartij, waarover Badenhorst een mooie saxsolo drapeert. Maar ook zijn basklarinet is natuurlijk helemaal op z'n plaats in deze band; de warme en diepe klank grondt het licht zwevende gitaargestrum. Fascinerend is ook Machtelinckx' spel op de banjo, dat ook goed te horen is op de platen van Linus, het duoproject met rietblazer Thomas Jillings. Het album eindigt in stijl met een mooi mijmerend 'Gaap'.

Aanstaande zondagmiddag speelt dit bijzondere kwartet bij Axes in Piet Hein Eek, Eindhoven. Klik hier voor meer informatie.

Labels:

(Maarten van de Ven, 20.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.