Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
KØGGING - 'Sketches Of Ordinary Life' (eigen beheer, 2014)


Je als tekstschrijver en zanger verplaatsen in een jong vogeltje, net uit het ei, dat voor het eerst gaat vliegen. Wie is dat gegeven? De zanger Norbert Kögging slaagt erin, zo leert ons 'Fly Out':
Like a bird leaving its shell.
Will it survive no one can tell.
When will the time be right.
When will it take off into the light.
To leave your tree and challenge gravity.


Ronduit ontroerend is ook de zin in 'Right From The Start' over, naar ik aanneem, zijn dochtertje Isolde: I wonder what's going on in that little mind. Do you know who I am and what you mean to me? Naast Kögging zelf is het gastsolist Michael Moore die hier excelleert in prachtig helder klarinetspel. De vlucht van het jonge vogeltje en de ontroering van de vader wordt door hem op intieme wijze verklankt.

Köggings 'Sketches Of Ordinary Life' is zijn tweede album. Het eerste, 'Daydreaming' dateert van 2011. Ook nu werkt hij weer samen met pianist Folkert Oosterbeek en slagwerker Felix Schlarmann, beiden ook bekend van Bruut! En Tobias Nijboer, onder andere van Fuse op bas. Gastmuzikant Michael Moore speelt naast klarinet ook altsax op het album.

Kögging is meer een dichter dan een verhalenverteller. Een dichter omdat hij zoveel oog heeft voor het detail, de kleine zaken in het leven. De vogel in 'Fly Out', het zonlicht dat schilderijen 'schildert' in 'Wajang Scenes' en de sfeer van de nacht in 'Night Train'. Die gedichten zijn leidend op dit album. De klanken van de musici zijn er om dit te ondersteunen. Van Moore's introspectieve spel in 'Fly Out' en 'Wajang Scenes' tot het ingehouden pianospel van Oosterbeek in 'Night Train' en 'Right From The Start'. Dat 'Sketches Of Ordinary Life' hiermee een ingetogen en subtiel album is geworden, behoeft dan waarschijnlijk ook geen betoog. Een mooi album voor koude en natte winteravonden.

Klik hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 5.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.