Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Bambi Pang Pang, feat. Andrew Cyrille - 'Drop Your Plans' (El Negocito, 2015)


Daar zaten ze, die zaterdagmiddag in augustus 2013 op het podium van Jazz Middelheim in Antwerpen, drie jonge honden nog. Viktor Perdieus op saxofoon, Laurens Smet op bas en Seppe Gebruers op piano. Ze kenden elkaar van het toen nog niet zo lang bestaande Ifa Y Xango en hadden daarmee het jaar daarvoor hun debuutalbum gemaakt onder de naam 'Abraham'. Daar zaten ze, op het podium met een van de onbetwiste jazziconen uit de moderne jazz én vernieuwer van het slagwerk, Andrew Cyrille.

Het wonder geschiedde, want ondanks dat het project werd aangekondigd als een coachingstraject klonk het trio - dat zichzelf de naam Bambi Pang Pang had toebedeeld - in samenwerking met Cyrille als een volwaardig kwartet. Nu, twee jaar later, ligt er een album met opnames, gemaakt in de slipstream van dat bijzondere concert. We hebben het de heren niet gevraagd, maar het kan niet anders zijn dan dat dit een droom was, die uitkwam.

Elf nummers staan er op 'Drop Your Plans', waarvan de eerste en de laatste dezelfde titel hebben, 'Isme', beide composities van Perdieus. Die twee stukken fungeren als een soort van poortwachters. Ze leiden het album in, respectievelijk uit. Het laatste wat hoekiger en weerbarstiger dan het eerste, maar beiden met een ietwat melancholieke intensiteit.

In 'Falks', dat is gebaseerd op een karakter uit de roman 'Cosmos' van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz, horen we de ritmetandem Cyrille-Smet in actie, als een hartslag, een perfecte voedingsbodem biedend voor de complexe melodische lijnen van Gebruers en Perdieus, hier op sopraansax. Weldadig onstuimig. 'Frases' kenmerkt zich door ingehouden schoonheid. Subtiel en van regelmatige stiltes voorzien dragen Gebruers en Perdieus zorg voor de breekbare melodie. Boeiend ook hoe Cyrille hier bijna onnadrukkelijk zijn slagen uitdeelt. 'Sum' is een dialoog tussen Cyrille en Gebruers, waarbij Cyrille zich louter bedient van de snaredrum. Het ritselende geluid geeft dit nummer een wat vreemde sfeer. 'Dr. Licks', een van de hoogtepunten van het album, is een compositie van Cyrille. Het stuk haakt aan bij de latin-traditie. Het is vooral Perdieu die hier laat horen perfect te kunnen scheuren met zijn altsax. Maar de ritmesectie stookt het vuur hier dan ook goed op met een enerverend en dansbaar ritme.

De titel van het enige solostuk op het album, voor slagwerk, klinkt wel wat ironisch. Want als dit nummer iets níet is, is het wel een 'Battle Of Drums'. Zeker het eerste deel van de solo klinkt fluisterzacht. Het enige geluid dat weerklinkt wordt veroorzaakt doordat Cyrille zijn drumstokjes tegen elkaar tikt. Gaandeweg brengt hij er steeds meer klanken bij. Maar het ritme blijft ontbreken. En als het tegen het einde soms de kop op lijkt te steken, kapt Cyrille het af. Een ander hoogtepunt op het album is het titelnummer 'Drop Your Plans', een compositie van Smet. Weloverwogen en noot voor noot bouwen Smet en Gebruers aan dit stuk, terwijl we Cyrille heel zacht op de achtergrond met zijn brushes horen. Dan komt Perdieus erbij met een weemoedige, gruizige toon en krijgt de melodie vorm, verstild en ingetogen.

Klik op de afbeelding hierboven om Bambi Pang Pang in de studio aan het werk te zien en te horen in 'Drop Your Plans'.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 9.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.