Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Falga – 'Falga' (Cantina, 2016)


Falga is, zoals we allemaal weten, een naaktstrand bij Den Helder. Doch of de groep Falga zich daar naar genoemd heeft, is maar de vraag. Het is namelijk ook, zo leert ons dat onvolprezen Wikipedia, een plaats in de Pyreneeën en - wat wellicht relevanter is - de naam van een monumentale villa aan het Paterswoldsemeer waar kunstenaars werken. En aangezien de leden van Falga aan het Groninger Prins Claus Conservatorium studeren of hebben gestudeerd, is de link met die laatste stee de meest waarschijnlijke.

Falga maakt vrije muziek met een lyrisch karakter. Je haar blijft keurig in de scheiding op de schedel geschikt. De piano van Federico Pozzer, die vier van de zeven stukken aandroeg, staat centraal – echo's van Herbie Nichols, Thelonious Monk en Cecil Taylor klinken soms vaag door. Maar voor het overige houden de muzikanten zich gedeisd. Het is een en al "Na U," "Nee, na U," de beschaving heeft hier geen duimbreed toegegeven.

De muziek heeft een bespiegelend karakter. Het meest visueel is 'Pigeons', waarin we de diertjes op de Grote Markt zien en horen rondscharrelen, een snelle uitval doen naar een toegeworpen stukje speltbrood, rondfladderen en koeren. Op het laatst vliegen ze op, opgeschrikt door het brallen van een bal uit de belendende studentensociëteit, en draaien ze met z'n tienen rondjes om en achter de Martinitoren. 'Craters At The Sunset' bevat een mix aan stijlen en contrasteert gefreak op de gitaar (van Lucio Tasca) met meer gangbare 'brave' jazz. In het interieur van de piano zoekt Federico Pozzer ook nog snel even de grens op.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 2.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.