Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Zwaargewichten aan het werk

Ray Anderson/Paul van Kemenade/Han Bennink/Ernst Glerum, vrijdag 15 januari 2016, Paradox, Tilburg

Het is jazz wat deze vier zwaargewichten spelen, daar kan geen misverstand over bestaan. Soms zeer strak en melodieus, aan de traditie refererend. Op andere momenten klinkt het dwars en tegendraads. Dit kwartet rondom altsaxofonist Paul van Kemenade, en verder bestaande uit trombonist Ray Anderson, slagwerker Han Bennink en bassist Ernst Glerum, heeft zijn sporen dan ook wel verdiend. Dat geldt voor dit kwartet, maar natuurlijk zeker ook voor de individuele musici die met elkaar hun stempel reeds enkele decennia op de Nederlandse jazz drukken. En we boffen. Een korte Europese tournee verbindt concerten in Wenen en Salzburg met Tilburg.

'Nothing Is Every', een compositie van Anderson, is een langzame blues, weemoedig met een kwinkslag, want ook humor is deze musici niet vreemd. Maar de vibe is perfect en Bennink kan het dan ook niet laten om zo nu en dan dit verbaal te uiten tussen zijn spel door. En de solo's van Van Kemenade en Anderson klinken hier romig en boterzacht. De dialoog tussen de saxofonist en de trombonist in Van Kemenade's 'Checking Out' klinkt als twee buurvrouwen die op hoog tempo de laatste nieuwtjes met elkaar delen. Oeverloos.

In 'Low Profile' van Glerum laat laatstgenoemde horen waarom hij tot Nederlands beste basspelers behoort. Enerverend en swingend is zijn aanslag in de solo die hij speelt, geflankeerd door het ritmische brushesspel van Bennink. In 'Lost Bones' klinkt de ritmesectie dwingend meeslepend met een aantrekkelijke beat, die ons luisteraars beslist uitnodigt tot meedoen. Die beat biedt echter ook een uitstekende voedingsbodem voor het vette spel van Anderson, die hier soleert met lange uithalen.

In 'Left Shoe', tenslotte, heft Glerum een ballade aan op dit hulpmiddel. Anderson hanteert hier wederom de demper en aan alles is te horen dat het met die linkerschoen niet helemaal goed afliep. En de rechterschoen? Niets over gehoord.

Klik hier voor foto's van dit concert door Koen Scherer. En hier vind je een fotoverslag van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Ben Taffijn, 22.1.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.