Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Techno in de concertzaal

Henrik Schwarz, Bugge Wesseltoft & Dan Berglund, woensdag 13 januari 2016, Concertzaal, Theaters Tilburg

Techno in de concertzaal. Als het Tilburgse Draaimolen, dat normaal gesproken dancefeesten organiseert, gaat samenwerken met Theaters Tilburg, kan dat zo maar gebeuren. En het is duidelijk wennen voor de bezoekers van dit concert van het illustere trio Henrik Schwarz, Bugge Wesseltoft en Dan Berglund. Alleen al het zitten in stoelen is voor deze enthousiastelingen een hele gebeurtenis. Dat de hele meute dan ook niet halverwege het concert staat te bonken in de gangpaden mag een klein wonder heten. Want aan de muziek ligt het niet.

De afgelopen jaren heeft dit trio een aardige staat van dienst opgebouwd in het vermengen van techno met jazz. Schwarz' roots liggen in de hardcore technoscene van Chicago en Detroit en hij weet dus meer dan raad met een snoeiharde beat. Het contrast met het bijna poƫtische en intieme pianospel van de Noorse jazzpianist Wesseltoft kan dan ook niet groter zijn. Het soloconcert met Noorse kerstliederen dat hij in december 2014 gaf in het Muziekgebouw Eindhoven, kwam nog wel even in herinnering, maar had verder weinig van doen met wat hier gebeurde.

En dan Dan Berglund. Bij de jazzliefhebbers bekend van het legendarische E.S.T. brengt hij hier de zware klanken naar binnen en zorgt hij met zijn contrabas voor de sfeer. En wellicht klinkt het gezien het bovenstaande paradoxaal, het past echter wonderbaarlijk goed bij elkaar.

Na eerdere concerten te hebben bijgewoond van dit trio tijdens het So What's Next?-festival in 2014 en tijdens North Sea Jazz in 2015, valt nu op dat de show alleen maar strakker is geworden en de rol van Schwarz' zware ritmes groter. Het komt de consistentie van de nummers ten goede; ze hebben nu meer dan ooit een kop en een staart en het past de technoliefhebbers die in grote getalen naar dit concert zijn gekomen als een jas. Maar met jazz heeft dit zo langzamerhand niet zo heel veel meer te maken. En Wesseltofts escapades en in mindere mate die van Berglund kunnen het niet bolwerken tegen de schakelkastjes van Schwarz. Enerverend is het dus allemaal wel, vet en overrompelend. Maar de nuance en het experiment moeten het ontgelden. Toch wel jammer.

Foto's: Louis Obbens

Labels:

(Ben Taffijn, 20.1.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.