Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Gitaar sluit vriendschap met elektronica

Jorrit Westerhof, zaterdag 16 januari 2016, Atelier il Sole in Cantina, Groningen

Dat gitarist Jorrit Westerhof (22) het stadium 'veelbelovend' zo langzamerhand ontgroeid is, is niet alleen mij opgevallen. Ook buiten zijn woonplaats Groningen begint de Drachtster muzikant zich in de kijker te spelen.

Dit weekend zat hij in zijn eentje in Il Sole in Cantina. Alleen met zijn gitaar, zijn synthesizer, zijn keyboard, zijn tom en zijn gongs. De manier waarop hij zijn gitaarspel beïnvloedde en verrijkte met de elektronica – en vice versa – was indrukwekkend. Een met een knopje gegenereerde toon groeit, wordt breder en rijker en ritmischer, en vloeit vervolgens samen met de gitaar die op zijn beurt elektronische schutkleuren aanneemt. Zo ontstaan jachtige soundscapes, waar Jimi Hendrix veel plezier aan zou hebben beleefd.

Een gitaar versterken betekent dat je hem ook kunt verzwakken en zo waren er ogenblikken dat ik naar een bluesy National-steelgitaar anno 1928 meende te luisteren, ergens ver weg, maar nog net herkenbaar. De blues is overigens noot ver weg in Westerhofs aanpak en geluid. Soms duiken er liedachtige structuren op, meestal niet lang, want het idioom is abstract en repetitief en een combinatie van die twee. Als een steenhouwer bewerkt de artiest weerbarstige geluidsvolumina en plaatst die onder, naast en over elkaar.

Jorrit Westerhof heeft een voorkeur voor ranzige orgeltjes en zijn kleine casio laat hem wat dat betreft niet in de steek. Er wordt ook luchtige bubblegumpop geëvoceerd en ik weet nu hoe liedjes vloeiend en klaar klinken. Als een marshmallow aan een geïmproviseerde spies boven een kampvuurtje. Ongeveer.

Begon de avond met een simpele beginnende toon, hij eindigde bij de bron. Een naakte en toch warme bottleneck blues. Elmore James voor het derde millennium.

Klik hier voor video-opnamen van dit concert.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.1.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.