Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
TPO - 'Fjord' (Outrovaert, 2015)

Opname: november 2014

Hé, grappig, een parodie op Bill Evans, is je eerste reactie. Maar pianist Sander Thijssen wil Evans helemaal niet parodiëren, althans, dat denk ik niet. Hij wil alleen zijn noten lucht geven, veel lucht.

In 'Jakobi', een riffje van bassist Jan Ruerd Oosterhaven, zetten we twee, drie stappen om vervolgens in alle rust van het uitzicht te genieten. Uitzicht wordt inzicht in 'Shattering': het traag verglijdend beeld lijkt als met een high-speed camera vastgelegd. In 'Interlude' laat Thijssen de piano uitklinken, bijna tot het punt dat de stilte in de kerk weer voelbaar wordt. De piano wordt onderdeel van een diffuse ritmegroep in 'Kosmos', terwijl de pianist het binnenwerk induikt.

Maar dat hoor je allemaal niet de eerste keer. Dit is zo'n album dat zich met elke draaibeurt verder onthult. Dan hoor je hoe puntig en helder de bas van Oosterhaven klinkt. Hij bouwt zijn instrumenten zelf en heeft kennelijk een gitaristisch ideaalbeeld in zijn hoofd. Jan Ruerd zou eens een linkje naar een vogel als Pat Metheny moeten sturen.

Drummer Morten Poulsen heeft een bescheiden plekje gekregen in de mix. Dat is functioneel – niet omdat hij geen goeie slagwerker zou zijn, maar omdat deze muziek niet gebaat is bij krachtpatserij.

Het zijn korte nummers. Maar net lang genoeg om in bijvoorbeeld 'Cow Funeral' vast te stellen dat elk individu telt. Respect voor het dier. Ja, dat zich gaandeweg meer en meer koeien in de stoet begeven, dat kun je de dames niet kwalijk nemen, dat moet je accepteren.

Klik hier om het titelnummer van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 20.1.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.