Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Oguz Büyükberber & Tobias Klein – 'Reverse Camouflage' (TryTone, 2015)

Opname: februari 2015

Normaal gesproken zou je Student aan Huis inschakelen, wanneer je geconfronteerd wordt met zo'n laagfrequente brom die maar niet uit je equipment wilt verdwijnen. Hier evenwel zijn Oguz Büyükberber en Tobias Klein aan het werk en die weten hoe ze hun contrabasklarinetten net even boven de gehoordrempel kunnen laten knorren en pruttelen, zoals ze in 'Tung Sten' demonstreren. Elders, in 'Nox', blazen ze slierten valse lucht door hun instrumenten, die bij het kantelpunt omslaan in eerlijke geluidsflarden en uiteindelijk in een bromtolgezang samenkomen.

Het zou makkelijk een saai, academisch exposé van technieken en kunstjes kunnen worden, een blaasduo dat klarinetten, basklarinetten en contrabasklarinetten hanteert. Doch ook boven die drempel blijven de muzikanten. Ze zijn aan elkaar gewaagd – ik vraag me af of hun moeders hen uit elkaar kunnen houden. Ik in ieder geval niet. Dat houdt in dat het duo makkelijk een eenheid vormt en de taken democratisch verdeelt. Er zijn nummers/improvisaties bij waar de twee een bijna goddelijke twee-eenheid vormen.

De stukken blijven lekker kort, waardoor de spanning niet weg kan lekken. De muziek is, dat zal geen verbazing wekken, aan de extreme kant. Waar begint muziek, waar houdt ze op? Ze is abstract, maar eerder gevoelig dan exuberant. Het album heeft ruimte nodig; in één luisterbeurt geeft het zijn lagen en geheimen niet prijs. Ik denk wél dat je dit bij voorkeur live moet meemaken. Dat komt dan goed uit: in de tweede helft van januari wordt de natie op de proef gesteld door het Basklarinet Festijn. Fie Schouten heeft een internationale cast samengesteld die in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Enschede en Nijmegen de fundamenten van de respectieve speelplekken gaat testen. Ook Büyükberber en Klein zitten in de ploeg. Happy broms!

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 3.1.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.