Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Neil van der Drift - 'New Old City' (ND-Records, 2015)


Hij is pas 27 jaar en bracht vorige maand zijn debuut-cd uit, 'New Old City'. Niet met een trio of met een kwartet, maar met een mini-orkest van tien musici. Op zich al een prestatie in tijden van bezuinigingen. Daarnaast blijkt drummer-componist Neil van der Drift, want daar hebben we het hier over, een reizende ster in China!

Reeds bij het openingsnummer 'Yesterdays Memories' is het duidelijk: Van der Drift schuwt het grote gebaar allerminst. Hier is iemand aan het werk met een uitgesproken voorliefde voor pakkende melodieën, voorzien van een romantische inborst. De partij die trompettist Robin Rombouts blaast klinkt dan ook zwoel en teder tegelijk, om maar te zwijgen over de kristalheldere noten die pianist Stef de Hond uit zijn piano laat stromen. En vanzelfsprekend ontbreken verderop in het nummer de violen niet in de doorwerking van de melodie. In 'Open Window' horen we zangeres Chelsea Foreman, waarmee Van der Drift het Chelsea Foreman Quintet vormt. Haar stem - helder, fris en soepel - kleurt op bijzondere wijze bij de volle blazerspartijen.

Het kan niet anders dan dat Van der Drift bij het schrijven van 'New Old City' geïnspireerd werd door het land waar hij momenteel furore maakt, China. Daar overwoekert al het nieuwe de geschiedenis, zo uitvoering gevend aan de titel van dit stuk. Maar ook de muziek heeft hier iets buitenissigs en toont de theatrale kant van de drummer. In 'Nor Chanapah' worden invloeden vanuit een andere cultuur verwerkt, die van de klezmer en horen we tevens Van der Drifts voorliefde voor de klassieke traditie met zijn welluidende melodieën. Een traditie die ook duidelijk doorklinkt in het ietwat melancholieke 'Frozen Tree' en in 'Mesmerized', waarin we met name in de vioolpartij sporen ontwaren van de Amerikaanse minimal music, maar dat zich eveneens aan de swing schatplichtig toont, waar vooral saxofonist David Romanello zich prima bij thuis voelt.

Van der Drift, zo heeft u reeds begrepen, is dus allerminst een vernieuwer. Integendeel, hij wortelt diep in de diverse muzikale tradities en gaat primair voor het harmonieuze, symfonische geluid. Maar het moet gezegd worden, hij geeft met dit album wel een indrukwekkend visitekaartje af, zeker als we zijn jonge leeftijd in ogenschouw nemen. Dus houdt u van muziek op het snijvlak van klassiek en meer traditioneel georiënteerde jazz, dan is dit album beslist een aanrader.

In de Jazztube hierboven kun je kijken en luisteren naar een vroege live-uitvoering van albumtrack 'Yesterdays Memories', die werd opgenomen tijdens Van der Drifts eindexamen-uitvoering van het conservatorium op 24 juli 2012 in Paradox, Tilburg.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 16.1.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.