Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Lp
Book Of Air - 'Fieldtone' (Granvat, 2015)


Zijn natuurgeluiden te definiëren als muziek? Het ruisen van de wind door de bladeren, het stromen van een beek, het geluid van de branding? Die geluiden als zodanig muziek noemen gaat wellicht wat ver, maar dat deze en andere geluiden reeds eeuwenlang voor componisten en musici een belangrijke bron van inspiratie vormen is evident. De gebroeders Cools, gitarist Bert en slagwerker Stijn, voegen zich dan ook met hun project Book Of Air duidelijk in een lange rij van voorgangers. Het eerste album van wat een reeks moet gaan worden, heet dan ook heel toepasselijk 'Fieldtone'.

Dit is muziek in het onnadrukkelijke ritme van de natuur, waarbij stiltes een net zo belangrijke factor vormen als de klanken die ontleend worden aan de snaren van gitaar en bas, de slagen op de trommels en - bijzonder voor dit album - de getokkelde klanken op de kanklès. Een instrument uit de familie van de cither, dat hier bespeeld wordt door Indre Jurgeleviciute.

In de muziek horen we de wind in het aanzwellende bekkenspel van Stijn Cools, terwijl de zinderende harmonische patronen van gitaristen Bert Cools en Benjamin Sauzereau hun rustgevende en meditatieve uitwerking niet missen. Mede doordat bassist Nathan Wouters voor een weldadige grondtoon zorgt. Daarmee heeft deze muziek een soort van noodzaak, een dwingende noodzaak. Onontkoombaar, net als de natuur. Het neemt je mee op een reis, schetst je verre horizonten en onvermoede details.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 28.1.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.