Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Weemoed en opwinding tijdens Nacht van de Jazz

Savina Yannatou & Primavera En Salonico / De Deeldeliers, zaterdag 28 november 2015, Paradox, Tilburg

Op verschillende plekken in het land werd de Nacht van de Jazz gevierd. Eindelijk, kun je wel zeggen en 'gevierd', dat kun je ook stellen. Qua programmering van deze bijzondere avond deed het Tilburgse jazzpodium zijn naam eer aan. Savina Yannatou met haar band Primavera En Salonico bracht ingetogen volksmuziek, terwijl De Deeldeliers de boel op stelten zetten met strak swingende feestjazz, waarbij kopman Jules Deelder een voorspelbare aantrekkingskracht uitoefende.

Yannatou werd begeleid door een gezelschap van zes muzikanten die een imposante hoeveelheid typische instrumenten bespeelden, zoals de ud (Arabische luit), ney (lange fluit), quanûn (soort cimbalom) en de tambura (Bulgaars snaarinstrument), naast de accordeon, viool, contrabas en verschillende percussie-attributen. De Griekse zangeres bracht een veelvoud van liederen, die ze verzamelde tijdens haar reizen door verschillende landen. Haar inleving en die van haar muzikanten was indrukwekkend en van de doorleefde gezichten af te lezen. Melancholie overheerste met thema's als verdriet, heimwee en verlangen. Yannatou's mooie en technisch kunstige stem voerde je mee in deze aaneenschakeling van levensverhalen. Hierdoor, en door de grote verscheidenheid aan instrumenten met hun karakteristieke klanken, werd je meegelokt in een beladen wereld van ervaringen, ontmoetingen en levenswijsheid. Ingetogen is dus haast een understatement.

Voor de echte liefhebbers kon het niet lang genoeg duren, toch werd gaandeweg de ontrust voelbaar. Ondanks de prachtige muziek en de ultieme beleving was het ook, nou ja, veel. Veel melancholie, veel smart en van de uitdrukking op de gezichten werd je een beetje verdrietig. De momenten dat Yannatou lachte waren op een hand te tellen en juist dan zag je haar stralen. En dan was er toch een soort opluchting. Zoiets als: gelukkig, dat kan ze nog!

Ondertussen was de nacht in aantocht, de behoefte aan feest nam toe. De noodzakelijk ingelaste soundcheck van De Deeldeliers deed de opwinding alleen maar toenemen. Bas van Lier met zijn Hammond, Boris van der Lek op sax en Erik Kooger op slagwerk zorgden voor een broodnodig, swingend intermezzo. Jules Deelder nam plaats achter een apart opgestelde snaredrum, waarop hij de hele avond met brushes zou meespelen. Maar het was een soundcheck, want eerst moest er ge-dj'd worden door Deelder. Hij draaide jazzplaatjes waarop hij zelf stond te swingen, totaal in zijn eigen wereld verzonken. Goeie plaatjes, dat wel.

Die introverte houding bleef trouwens opvallend zo tijdens het hele concert. Deelder reageerde vooral op zijn aangever Van Lier, waarmee hij – als rode draad door hun optreden - een soort dialoog voerde. Met het publiek maakte hij nauwelijks contact. Soms, als het licht erop viel, kon je de ouder wordende blik in zijn ogen door de donkere glazen van zijn bril heen zien. Ook zong hij een liedje, wat door de breekbaarheid aandoenlijk was, ook al was dat misschien niet zijn intentie.

Maar door opzwepend sax spel van Don Boris, denderende hammondklanken onder de handen van Dominee Van Lier vandaan, alles strak en ritmisch aan elkaar gedrumd door Erik de Noorman en opgeluisterd met veel vette solopartijen, werd het feest in Paradox. De stoelen gingen er zelfs voor aan de kant en dat wil wat zeggen. Van Deelen liet het zich aanleunen en ondanks aandringen van het uitzinnige publiek aan het einde hield hij het voor gezien; de toegift kwam er niet.

Monique van der Lint maakte foto's van beide concerten: klik hier voor foto's van Savina Yannatou en hier voor De Deeldeliers. En hier vind je een fotoverslag van deze Nacht van de Jazz-concerten door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 12.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.